Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Ormancılık
 Süs Bitkileri
 Doğal Ürünler
 Tıbbi, Aromatik Bitkiler
 Diğer

ŞANT MANUKYAN
Ağaçlar ve orman

[email protected]



 
 
 
 
 
Mutlaka sizin de dikkatinizi çekmiştir son aylarda hatta yıllarda sürekli olarak kısa vadeli gelişmeler öne çıkarken ana trendleri tartışmak için yeterince zaman bulamıyoruz. Örneğin bir kez daha Yunanistan kredi dilimini alabilecek mi konusu son 2 hafta boyunca özellikle Euro dolar paritesine yön verdi.
 
Elbette Yunanistan kredi dilimini alabilecek ancak bu tam olarak neyi değiştirecek bilemiyorum. Cari rakamların ışığında Yunanistan hedeflenen 2022 yılında bile borçunu sürdürülebilir bir noktaya getiremez. Euro bölgesi hatalı yapılanma nedeni ile büyük bir krizin içinden geçiyor ve bu kriz Yunanistan özellinde halledilebilecek bir kriz değil. İstikrarlı bir Euro bölgesi kurulabilmesi için atılması gereken adımların tümü kağıt üzerinde kalmış durumda. Japonya'da ise secimle beraber yeni bir hükümet geleceği anlaşılıyor.
 
Olası başbakan Abe BOJ'a baskı yapacağını açıkca ilan etmiş durumda. BOJ'un enflasyon hedeflerinde değişiklik yapması veya varlık alımlarını büyütmesi son yıllarda devamlı konuşulan ve uygulanan politikalar. Ancak bu politikalar sürdürülürken Japon nufus yaşlanıyor, kamu borçu büyüyor, ticaret fazlası açığa dönüşüyor, emeklilik fonları Japon tahvillerini satmaya başlıyor. Ana trend bu olmasına rağmen yatırımcılar mecburen günlük açıklamaları veya BOJ'un sonuçsuz stratejilerini fiyatlıyor. ABD'de ise Bernanke'nin her "kulüpte" yaptığı konuşma veya sonu gelmeyecek QE'ler yılda birkaç kez tüm finans piyasalarını meşgul ediyor. Verimlilik, yatırımların seyri, ücretlerin ve karların gelişimi gibi ana trend ise ancak bir kriz çıktığında öne çıkıyor ve gerçek sorunlar tartışılıyor. 2013 enflasyonun (önümüzdeki aylarda daha detaylı bu konuyu incelemek istiyorum) yavaş yavaş gündeme geleceği bir yıl olacak.
 
Bu fiyatlamalara da yansıyabilir ancak 2007de var olan finansal sistem ciddi bir reform veya düzenlemeden geçirilmediği için şu anda kullanımda olan sistem olmayı sürdürüyor. Vergileri arttırmanız veya Yunanistana bir kredi dilimi daha sağlamanız bu gerçeği değiştirmeyecek.
 
Özetle demek istediğim önümüzdeki yıllarda yeni bir sistem oluşacak ve bu da farklı seviyelerden fiyatlamalar demektir. Kısa vadede pozitif fiyatlama biraz daha sürebilir. Apple'da 595 seviyesi aşılabilirse durum daha olumlu olacaktır. Paritede 1.2830 aşılmalı, bu gerçekleşirse 1.2920 gündeme gelecek. Euro geçtiğimiz günlerde iki kez 1.270'nin altına düşüp toparlandı. Bu seviyenin altında bir kapanışı negatif değerlendirmek gerek. Altında ise 1740 seviyesi aşılmalı. Dikkatinizi 2013 vadeli mısır ve soya gibi tarım ürünlerine çekmek istiyorum. Bu emtialarda yeni zirveler görülecektir.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Şant MANUKYAN, Ağaçlar ve orman
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız