Alerjik hastalıklar ve gıdalar arasında önemli bir ilişki var. Astım ve egzaması olanlar gazlı içeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalı. Bu hastalara, bağışıklığı güçlendiren zencefil tavsiye ediliyor.
Vücuda giren her şey ona yabancıdır. Yiyecekler, içecekler, bitki sporları, bakteriler, polenler, toz, ilaçlar, kimyasallar, kozmetik ürünler.
Bağışıklık sisteminin görevi ise bizi bu istiladan korumak. Normalde bağışıklık sistemi, bize hissettirmeden çalışır, ama hasta olunca ya da başka rahatsızlıklar nüksettiğinde varlığını hissederiz.
Böyle bir aşamada, en ufak bir yabancı madde bile vücut tarafından aşırı tepkiyle karşılanabilir. Alerjik tepkiler, bronşların büzülmesi ya da cilt tahrişleri şeklinde olabilir. Bazen sadece yabancı maddeler değil, vücudun kendi dokuları da alerjiye sebep olabilir.
Astım
Hassas kişilerde toz, hayvan tüyü, polenler ya da belli bazı yiyecekler astım krizine yolaçabilir. Vücut buna tepki olarak mukus salgılar ve solunum yollarını daraltır. Ardından hırıltılı soluklar, göğüste sıkışma ya da nöbet gerçekleşebilir. Fazla antibiyotik tüketimi ya da anne sütü almayan çocuklarda astıma olan eğilim daha fazladır.
Astım Diyeti
Mukus salgısını arttıran gıdalardan uzak durun. (mayalı ekmek, hamurişi, süt ürünleri vb.)
Boğazı tahriş eden asitli gıdalardan kaçının. (gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler vb.)
Bağışıklığı güçlendiren ve genel sağlığı iyileştiren, alerji eşiğini yükselterek nöbeti önleyen gıdalar tercih edin. (Örneğin zencefil anti-alerjiktir ve mukus oluşumunu önler.)
|