Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Aralık 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Ormancılık
 Süs Bitkileri
 Doğal Ürünler
 Tıbbi, Aromatik Bitkiler
 Diğer

 
Mantar tüketirken dikkat edin

Yağışların etkisiyle türleri artan mantarın bilinçsizce tüketilmesinin zehirlenme vakalarını artırdığını bildiren uzmanlar, halk arasında zehirli mantarla ilgili doğru sanılan çok sayıda yanlış bilgi olduğuna dikkati çekti.
 
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik  Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  besleyici değeri ve doyumsuz lezzetiyle binlerce çeşit mantarın Türkiye'de  yağmurların artmasıyla adeta bir görsel şölen sunduğunu belirtti.Mantar florası açısından oldukça zengin olan Türkiye'de yapılan  araştırmalarda yaklaşık 2 bin 500 çeşidinin bulunduğunun tahmin edildiğini  anlatan Düzenli, Anadolu'da yüzyıllardır bilinen ve yoğun olarak tüketilen mantar  çeşitlerinin var olduğunu, ancak en büyük tehlikenin zehirli ve zehirsiz mantarın  birbirinden ayırt edilememesinden kaynaklandığını ifade etti. 
 
Düzenli, özellikle son günlerde mantarın bilinçsiz tüketiminden kaynaklı,  ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesine çok sayıda zehirlenme vakasının geldiğini  belirterek, ''Bilimsel bir inceleme olmadan mantarın zehirli veya zehirsizini  ayırt etmek mümkün olamaz. Bazı kişiler bunları ayırt etmek için ilkel yöntemlere  başvuruyor ama bunların hiçbirinin bilimsel geçerliliği bulunmuyor'' diye  konuştu.                
 
 -Doğru bilinen yanlışlar-                 
 
Düzenli, halk arasında mantarın zehirli olup olmadığının belirlenmesi  için bazı yanlış inanışlar olduğunu belirtti.Düzenli, doğru sanılan yanlış bilgileri şöyle anlattı:''Zehirli mantarların parlak ve canlı renkli olduğu söylense de bu doğru  değil. Ölümcül derecede zehirli olan mantarlar beyazdır.        
 
Zehirli mantarların böceklenmeyeceği söylenir ancak bu da yanlış. Çünkü  'Amanita Phalloides' en çok ölüme neden olan mantar olmasına karşın sıklıkla  böcek larvaları da barındırır.  Zehirli mantarın gümüş veya soğana temas edince karardığı yönündeki  söylentiler de yanlış. Çünkü tüm yaşlanan mantarlar genelde kararmaya  meyillidir.Zehirli olanların kokuları ve tatlarının çok kötü olduğu yönündeki  iddialar da yanlış. Çoğu zehirli mantar çok lezzetlidir. Yeterince pişirilse de  zehiri geçmez. Çünkü bazı zehirlerin kimyasal yapısı ısıya dayanıklıdır.''        
 
Zehirli-zehirsiz mantarı birbirinden ayırt etmede başvurulan kriterlerin  yanıltıcı olduğunu vurgulayan Düzenli, ''Ölüm pahasına maceraya atılmaya gerek  yok. Artık kültür mantarları da oldukça yoğun olarak üretiliyor. Bu mantarlarda  hiçbir risk bulunmuyor. Doğal mantarlar yerine tüketici kültür mantarlarını  tercih etmeli'' dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız