Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Aralık 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Ormancılık
 Süs Bitkileri
 Doğal Ürünler
 Tıbbi, Aromatik Bitkiler
 Diğer
 


Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Çalıştayı Başladı

MALATYA (İHA) - Malatya’da, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi’ konulu çalıştay başladı.
 
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda bugün başlayan ve yarın sona erecek olan ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi’ konulu çalıştayın açılış konuşmasını yapan İnönü Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, böylesi bilimsel çalışmalara destek verdiklerini bildirip, daha önceden de alıç ve ceviz çalıştayı yaptıklarını hatırlattı.
 
Aromatik ve tıbbi değeri olan bitkilerin ekonomiye katma değer kattığına dikkat çeken Çelik, Türkiye gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde dövizin yurt dışına gitmemesi bakamından Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki önemini anlattı.
Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Bitkiler Daire Başkanı Fuat Şanal da cari açığın kapatılması ve dövizin yurt dışına fazla gitmemesi için ilaçların Türkiye’de üretilmesinin önemini anlatıp, “Odun dışı ormanlarda yetişen biyolojik çeşitlilikler ülkemizde yeterince vardır. Ancak bunların işlenmesi gerekmektedir. Afyonkarahisar’da Tıbbı Aromatik Merkezi kuruldu. Bu gibi merkezlerin arttırılması gerekiyor. Biyolojek çeşitliliğimizi üretime dönüştürmeliyiz” ifadelerini kullandı.
 
Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat ise odun dışı bitkisel örünler eczacılık ve tıbbi alanlarda Osmanlı’dan beri kullanılmaktadır. Ancak bunun günümüzde yaygınlaştırılacak eczacılık ürünleri ormanlardan daha fazla üretilmelidir” dedi.
 
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir de şunu söyledi:
 
“Coğrafi yapısı nedeniyle yeryüzünde floristik zenginlik açısından önemli bir yere sahip olan Türkiye, Tıbbi ve Aromatik bitkiler yönünden de dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Eski çağlardan beri halk ilacı ve baharat olarak halk tarafından kullanılan tıbbi ve aromatik bitkiler, taşıdığı ekonomik değer nedeniyle gıda, ilaç ve kozmetik endüstrisi için de öneme sahiptir.
 
İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bugün ve yarın düzenlenecek olan ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi’ konulu çalıştay kapsamında, tıbbi ve aromatik bitkilerin eski çağlardan beri önemi, ormancılık, tıp ve eczacılık alanlarında ticari ve halk arasında kullanımı, günümüzdeki durumu, ekonomik değeri, mevzuatı, geleceği gibi konularda birbirinden değerli bildiriler sunulacak ve sonuçlar tartışılacaktır. Çalış tayda sunularak tüm bildiriler çağrılı niteliğinde olup ‘Bildiri Kitabı’ halinde katılımcılara sunulacaktır.”
 
Özdemir, “Dünyanın gelişmiş ülkeleri özellikle tedavide bitkisel kaynaklara yönelmiş durumdadır. Tedavide kullanılan ilaçların önemli bir kısmı doğal kaynaklı ilaçlardan oluşmaktadır. Doğal kaynaklı ilaçların kullanım oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 60, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 4 civarındadır. Dünya sağlık örgütü verilerine göre yaklaşık 20 bin bitki, tıbbi amaçla kullanılmaktadır. Dünyada bitkisel droglar için başlıca ticaret merkezleri Almanya (Hamburg), ABD (New York) ve Hong Kong'dur.
Türkiye'nin birbirinden çok farklı yeryüzü şekilleri ve değişik iklim tipleri barındırması, zengin bir biyolojik çeşitliliğin gelişmesine neden olmuştur. Ülkemiz Tıbbi ve Aromatik bitkiler bakımından dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Ancak bu kadar çeşitliliğe rağmen bitki yetiştiriciliği ve ihracatı bakımından istenilen düzeyde bulunmamaktadır. Çok az tıbbi ve aromatik bitkinin ticareti yapılmaktadır” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
21.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tıbbi ve Aromatik Bitkileri, Çalıştayı Başladı, Malatya
Link: Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Çalıştayı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız