Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Ocak 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Organik Tarım »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Organik Tarım Teknikleri
 Kontrol, Sertifikasyon
 Eko Turizm
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer

ARTEMİS, Yerlim, 4Tp, Gökçeada ve Nusretbey markasıyla üretilen organik şaraplar Fransa, ABD, Kanada ve Rusya pazarına girdi. Yıllık organik şarap ihracatı daha şimdiden 1 milyon şişeyi buldu. 250 milyon dolarlık organik ürün pazarının son dönemlerde öne çıkan oyuncusu da şarap oldu.

 

İŞLETME sayısının 240 bine, çeşit sayısının da 240’a ulaştığı 250 milyon dolarlık organik ürün pazarında, şimdi de organik şarap rüzgarı esiyor. Küp Şarapları’nın Denizli’de Artemis ve Yerlim, Yücel Tarım’ın Salihli’de 4 Tp, Etis’in de Gökçeada’da, Nusretbey ve Gökçeada markasıyla ürettiği organik şarapları, Fransa, Amerika, Kanada ve Rusya pazarına girdi. Yıllık organik şarap ihracatı 1 milyon şişeyi buldu. Firmalar, organik şarapta iki yılda yakaladıkları 20 milyon dolarlık pazar hacmini önümüzdeki 3 yıl içinde 80 milyon dolara ulaştırmanın hesaplarını yapıyor.

Kükürt kullanım oranı

Şarabın sirkeye dönüşmesini önlemede kullanılan kükürt dioksit, ihracatta farklı uygulamaları da beraberinde getiriyor. Amerika gibi ülkelerin yönetmeliklerinde kükürt dioksit kullanımına izin verilirken, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı Avrupa ülkeleri, kapsam dışı tutuyor. Bu ülkelere ihraç edilen şaraplarda sadece “organik üzümle üretilmiştir” ibaresi kullanılabiliyor. 

Avantaj Türkiye’nin

Arkadaşımız Cansu Mansur’un görüştüğü Gökçeada Şarapları’nın üreticisi Etis Ekolojik Tarım Ürünleri’nin sahibi Nusret Avcı, kimyasal gübre ve tarımsal ilaç kalıntısı içermediği için organik şarapların baş ağrısına yol açmadığını belirterek, “Bu özellik, organik şaraplara olan talebin tüm dünyada hızla artmasına neden oluyor. Organik şarap tüketimi Avrupa ülkelerinde yüzde 25’lere ulaştı. Bu da, organik tarımın giderek yaygınlaştığı Türkiye’yi avantajlı konuma getirdi” dedi.

250 bin şişe

Salihli’de 4tp markasıyla organik şarap üretimi gerçekleştiren Yücel Tarım, ürettiği bu şarapları aralarında Fransa’nın da bulunduğu bir çok ülkeye ihraç ediyor. 2 yıldır organik şarap üreten firmanın ürünleri Carrefour, Metro, Real gibi uluslararası market zincirlerinin raflarında da yer alıyor. 2010 yılında 250 bin şişe organik şarap satışı gerçekleştiren firma 2011 yılında ise 500 bin şişelik satış rakamlarını yakalamayı hedefliyor. 

Pazar katlanarak büyüyor

Denizli’nin Bekilli ilçesinde Artemis markasıyla üretim gerçekleştiren Küp Şarapları’nın da Çalkarası ve Cabernet olmak üzere iki farklı üzümden organik şarap çeşidi bulunuyor. Avrupa ülkelerinin yanı sıra Kanada’ya da ihracat gerçekleştiren firma, 240 bin şişe olan (180 ton) yıllık üretimini iki yıl içinde 500 bin şişeye çıkartmayı planlıyor. Son beş yıl içinde katlayarak büyüyen organik şarapların Türkiye’deki satış fiyatları da 11 liradan başlayıp, 35 liraya kadar çıkıyor.

Üzüm ihracatta birinci

Üzüm, kiraz, kayısı, çay, sabun, fındık, zeytinyağı, zeytin, meyve ve sebzeler, çeşit sayısının 250’yi bulduğu organik ürünler arasında en fazla ihraç edilen ürünler oluyor. Organik tarım ürünleri ihracatında ilk sırayı ise yüzde 17’lik pay ile kuru üzüm alıyor. Üzümü, yüzde 15’lik paylarıyla kuru incir ve pamuk takip ediyor. İhracatta kuru kayısı yüzde 14, fındık yüzde 9, meyve suları da yüzde 77lik paylarıyla ön sıralarda geliyor. En fazla ihracat yüzde 35 ile Almanya’ya yapılırken, ikinci sırada yüzde 16’lık payıyla El Salvador geliyor. Fransa’ya yapılan organik ürün ihracatının payı yüzde 12’yi, ABD de yüzde 7’yi buluyor.

Organik ürünün yüzde 98’i ihraç ediliyor

 

Türkiye organik ürün pazarının büyüklüğü 250 milyon doları buluyor.

Organik ürünlerin yüzde 98’i ihraç edilirken, iç piyasaya sadece yüzde 2’si veriliyor.

İç pazarın toplam hacmi 5 milyon doları geçemiyor.

Organik Tarım ürünlerinin toplam pazardan aldığı pay ise 150 milyon dolar.

Türkiye’de 240 bin işletme organik üretim yapıyor.

Dünya genelinde 130 ülkede, 30.4 milyon hektar alanda 700 bin üretici organik tarımla uğraşıyor. 

130 ülke arasında Türkiye, organik tarım yapan en büyük 37’nci ülke konumunda bulunuyor.

İlk sırada ise Okyanusya bulunuyor. Avrupa ve Latin Amerika ülkeleri ön sıraları paylaşıyor.

Makarna pişirme süresi 5 dakika

 

EKOBAHÇE Gıda satın alma müdürü Halit Koçak makarnaların kıvamını güçlendirmek için kullanılan kimyasal maddelere dikkat çekti. Organik makarnanın önemine dikkat çeken Haluk Koçak, ”Normal makarnanın kıvamını güçlendirmek için kimyasal harçlar kullanılıyor. Organik makarnalarda ise bunun yerine yumurta akı gibi organik maddeler alıyor. Normal makarna kullanılan kimyasal maddeler yüzünden 10 dakikada haşlanabilirken bu organik makarnalar 5 dakikada haşlanı-yor” diye konuştu.

Kısa sürede tüketilmeli

 

ORGANİK ürünlerde hiçbir koruyucu madde bulunmadığı için raf ömrü oldukça kısa. Bu nedenle firmalar tüketicilerin ihtiyaç duydukları kadar ürün almaları ve kısa sürede tüketmeleri gerektiği konusunda uyarıyor. Dondurarak, konserve yaparak, başka maddelerle karıştırıp sos haline getirerek ya da kurutarak raf ömrü uzatılabiliyor. Organik ürünler sadece ekolojik pazarlarda, organik ürün satan mağazalarda, internet üzerinden siparişle ya da zincir marketlerde organik ürün bölümlerinde satılıyor.

 

 

Erkan Çelebi

 

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
26.12.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız