Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Aralık 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Örgütler, Paydaşlar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 


Yeraltı suyuna talep arttı

Tarımsal üretimde pazar garantisi gören birçok çiftçi, kuyu açtırmak için başvuru yapmaya başladı.

ESKİŞEHİR - Tarımsal üretimde pazar garantisinin artması sonucu yeraltı suyu arama ve kullanma belgesine başvuranların sayısında artış olduğu bildirildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) 3. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan su sıkıntısının yeraltı sularını etkilemediğini ve seviyesinde herhangi bir azalmanın söz konusu olmadığını ifade etti.

Sulama sahası dışında kalan yerlerde yaşayan çiftçilerin yoğun bir şekilde kuyu açma ruhsatı aldığını belirten Baysal, ihtiyaçlara paralel olarak kuyu açma oranınında da artış olduğunu söyledi.

Tarımsal ürünler değerlenmeye başladığı için çiftçilerin arazilerini sulamak için kuyu açtırmaya başladıklarını anlatan Baysal, "Tarımsal ürünler değerlenmeye başladığı için yeraltı suyunun çok çabuk tedarik edilebilecek yerlerde vatandaşlar 'kuyu açtırma ruhsatı' için başvuru yapıyor. Ruhsatını alıyor ve arazisini yeraltı suyuyla suluyor" diye konuştu.

"Çiftçiler, pazar garantisi gördükleri için ürününü satabiliyorlar"

Nüfus arttıkça tarımsal ihtiyaçların fazlalaştığını kaydeden Baysal, şöyle konuştu:

"Nüfus arttıkça tarımsal ihtiyaçlar fazlalaşıyor. Çiftçiler, pazar garantisi gördükleri için ürününü satabiliyorlar. Mesela yaz aylarında Eskişehir domatesi var pazara çıkan bunlar. Çiftçilerin, bir kısmı salma sulama diğer bir kısmı ise kuyulardan çektikleri yeraltı suyunu kullanıyor. Kuyulardan elektrik enerjisiyle ihtiyacı olan kadarını çekiyorlar. Elektrik enerjisi kullandıkları için çektikleri suyu çok tasarruflu kullanıyorlar. Yeraltı suyu kullanan çiftçiler, elektrik enerjisi kullandıkları için suyun gramını zayi etmiyor, dolayısıyla yeraltı suyunda da bir azalma olmuyor. Ürününü yetiştiriyor, fazla su tekrar toprağa dönüyor."

"Tarımla ilgilenen kişiler özellikle kuyu açtırıyor"

Bu yıl özellikle bölgede kuyu açtırma ruhsatı almak için fazla başvuru olduğunu vurgulayan Baysal, vatandaşların taleplerini karşılamak için ilgili bölüme ek personel verdiğini aktardı.

Vatandaşları mağdur etmemek için kuyu açma ruhsatı bölümünde çalışan personelin hafta sonunda mesai yaptığını dile getiren Baysal, şöyle devam etti:

"Vatandaşlar mağdur oluyordu, birikme olmuştu, o birikmeyi erittik. Tarımla ilgilenen kişiler özellikle kuyu açtırıyor. Eskiden kuru tarım yapıyorlardı, şimdi ise kuyu açtırarak sulu tarıma dönüyorlar. Kuyu açtırma oranındaki artışın en önemli sebebi tarımsal üretim yapanların pazar garantisi görmesi. Yani çiftçi, ürününü satabileceğine kanaat getirdiği zaman otomatikman işlemler başlıyor. Eskişehir bölgede de kuyu açma oranlarında artış var. Çünkü üretici pazar garantisi olduğunu görmeye başladı."

Son 5 yılda Yeraltı Suyu Arama Belgesi'nde yüzde 74 artış oldu

DSİ 3. Bölge Müdürlüğü görev alanı içerisinde yıllara göre yeraltı suyu arama belgesi başvuru oranlarına ilişkin bilgi veren Baysal, şunları kaydetti:

"2009 yılında 575 adet Yeraltı Suyu Arama Belgesi ,584 adet Yeraltı Suyu Kullanma Belgesi düzenlendi. 2014 yılında ise bin adet Yeraltı Suyu Arama Belgesi , 750 adet Yeraltı Suyu Kullanma Belgesi verilmesi öngörülüyor. Son 5 yılda Yeraltı Suyu Arama Belgesi taleplerinde yüzde 74, Yeraltı Suyu Kullanma Belgesi taleplerinde ise yüzde 28 oranında bir artış oldu."
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: yer altı su, talep, artış, tarım, çiftçi
Link: Yeraltı suyuna talep arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız