Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Aralık 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Çevre Sorunları, Koruma  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
Burdur Gölü için 1 milyon kişi seferber oldu 


Burdur Gölü için 1 milyon kişi seferber oldu


Haberin diğer fotoğrafları için tıklayın

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -

SU kapasitesinin 3’te 1’ini son 35 yılda kaybeden ve her yıl 330 milyon ton suyun yok olduğu Burdur Gölü’nün korunması amacıyla 27 Eylül’deki 1 günlük ’Su orucu’na, etkinlik alanında ya da bulundukları yerden 1 milyon kişinin katılması bekleniyor. New York’tan İstanbul’a birçok kişi ve grup, hazırladıkları videolarla ’su orucu’na çağrıda bulundu.

Dünyada ’Burduricus’ olarak adlandırılan balık türünün tek yaşam alanı olarak bilinen Burdur Gölü, bilinçsiz sulama ve buharlaşma nedeniyle hızla yok oluyor. 4.3 milyar ton su varlığının her yıl 330 milyon tonunu bu nedenlerle kaybeden ve 20 yıl sonra tamamen yokolacağı öngörülen göl için tehlike çanları çalmaya başladı. Burdur Gölü’nün kurtarılması amacıyla gölün kuzeyindeki Karakent Köyü’nde 3 yıl önce uygulamaya konulan ’Lisinia Doğa ve Anti Kanser Projesi’ kapsamında, Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği ve ’Göle Yas’ belgesel filmi ekibinin desteğiyle 27 Eylül Cumartesi ’Göle Yas’ etkinliği düzenlenecek. Dünyanın birçok ülkesinden katılımın olacağı uluslararası etkinlikte, 1 gün ’su orucu’ ve yas tutulacak.

’Burdur Gölü’ne Hayat Verelim’ Derneği ve ’Göle Yas’ belgesel filmi yönetmeni Şafak Türkel ile Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi kurucusu Öztürk Sarıca’nın başlattığı kampanyaya, dünyanın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye’den destek yağdı. Sosyal medya aracılığıyla çığ gibi büyüyen kampanyada 27 Eylül günü, etkinlik alanına gelen ya da bulundukları yerden destek veren yaklaşık 1 milyon kişinin Burdur Gölü için ’su orucu’ tutması hedeflendi.

HERKES KAMERA KARŞISINA GEÇİYOR


Dünyanın çeşitli ülkeleri ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinden de kişi veya gruplar, hazırladıkları videolarla etkinliğe destek çağrısında bulunuyor. Şafak Türkel ve ekibinin gölde çekilen belgeselinin yanı sıra, göl için video hazırlayanlar arasında; Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Ak Parti, CHP ve MHP’nin Burdur il başkanları, Burdur Belediye Başkanı CHP’li Ali Orkun Ercengiz, sanatçı Berna Laçin, Newyork Buffalo Üniversitesi ve Buffalo of Stafe College akademisyen ve öğrencileri, İstanbul Şaman Dans Tiyatrosu, İstanbul Balesi, İstanbul sokak ve vapur müzisyenleri, Arpanatolia Grubu Ferhat Erdem ve Çağatay Akyol, Ankara Devlet Opera ve Bale sanatçıları, Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, Burdur’un İlyas köylüleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, İzmir Doğa Sporları ve Dağcılık Derneği ile çiftçiler bulunuyor.

24 SAAT SU İÇMEYECEK VE KULLANILMAYACAK

’Göle Yas’ ve ’Su Orucu’ etkinliğinde 1 gün boyunca su içilmeyecek. Bunun yanı sıra, ev, tarla, mutfak gibi yaşamın her anında büyük ihtiyaç olan su kullanılmayacak. Kampanyaya destek için 1 saat de olsa 24 saat de olsa katılım isteniyor. Proje kapsamında bir de imza kampanyası düzenleniyor. 27 Eylül’de 1 gün sürecek ’su orucu’ eşliğinde www.change.org sitesi üzerinden başlatılan imza kampanyasına da destek verilmesi istendi.

DESTEK VEREN SANATÇILAR

Destek veren ve Göle Yas Buluşması’na katılan sanatçılar ise şöyle:

Turgay Erdener (Besteci), Rokus de Groot (Besteci), Özgür Can Alkan (Besteci), Erkan Oğur (Müzisyen), Sümer Ezgü (Müzisyen), Selva Erdener, Dilek Türkan, Görkem Ezgi Yıldırım (Solist), Derya Türkan (Klasik Kemençe), Olgu Kızılay, Efdal Altun, Çağ Erçağ, (Borusan Dörtlüsü’nün üç yaylısı), İbrahim Yazıcı (Şef- Piyanist), Karsu Dönmez ve Grubu, Arpanatolia- Ferhat Erdem (Sipsi, Cura Vokal), Çağatay Akyol (Arp) Ritm, Ahmet Kanneci (Gitar)- Ekrem Öztan (Klarnet), Ahmet Baran (Kanun), Burak Çakır (Ritm), Pelin Başar (Ney), Meriç Fıratlı (Keman), Emre Kesim (Perküsyon), Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu (30 kişi), Ziya Azazi (Dansçı, koeragraf), Uğur Seyrek (Koreograf), Deniz Kılınç (İstanbul Balesi Başdansçısı), Deniz Alp (Dansçı MDT), Gonca Özmen (Şair).

BURDUR GÖLÜ NEDEN KURUYOR?

Burdur Gölü’nün potansiyel su tutma miktarı 7.5 milyar tonken şu an bu miktar 3.5 milyar tona düşmüş durumda. Göl artık yalnızca yüzeyine düşen yağmur sularıyla besleniyor. Daha önce göle gelen, bugün tarımsal sulama için kullanılan suyun miktarı 190 milyon ton. Ancak bölgedeki tarlaların büyük kısmı vahşi sulama yöntemiyle sulandığı için muazzam su kaybı yaşanıyor. Ayrıca bölgede ekimi tercih edilen tarım ürünlerinin büyük kısmı ise bölgeye uygun ürünler değil. Yörede 1 büyükbaş hayvan başına yıllık tüketim 1000 ton suyu buluyor.

BURDUR GÖLÜ NASIL KURTULUR?

Eğer bölgede tarımsal sulamada damlama ve yağmurlama sistemlerine geçilebilirse yıllık su tasarrufu 75 milyon tonu bulacak. Bu miktar gölün yıllık su açığı olan 60 milyon tonu karşıladığı gibi hızla tüketilen dip suyunun da yeniden yükselmesini sağlayacak. Vahşi sulamaya göre yüzde 75 daha tasarruflu olduğu belirlenen damla sulama yönteminde toprak kalitesine zarar verilmediği gibi ürün miktarının artmasına da katkı sağlanıyor. Damla sulama yöntemiyle su, toprağın 80 santimetre altına sızabiliyor.











http://www.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
23.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Burdur Gölü için 1 milyon kişi seferber oldu
Link: Burdur Gölü için 1 milyon kişi seferber oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız