Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi’nde TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında dallı darı bitkisinden biyobenzin üretimi gerçekleştirildi. MKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafız Çeliktaş, TÜBİTAK’ın enerji bitkileri ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında yaptığı çağrı üzerine proje sunduklarını ifade etti.
Biyoyakıt üretiminde hammadde hazırlığı konusunda bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Çeliktaş, “Biyolojik materyalden, fosil olmayan organik maddeden hammaddesi şeker pancarı, mısır, buğday, şeker gibi nişasta veya selüloz özlü tarımsal ürünlerin çürümesiyle alternatif bir yakıt olarak biyobenzin elde ediyoruz. Projemizin üzerine kurulduğu dallı darı, dünyada biyoyakıt üretiminde kullanılan model bir bitkidir” şeklinde konuştu.
Dallı darı bitkisinin Güney Amerika’da yakıt üretiminde çok tercih edilen bir bitki olduğunu vurgulayan Çeliktaş, bu bitkiden elde edilen etanolün belli oranlarda benzinle karıştırılarak araç yakıtı olarak kullanıldığını söyledi ve ekledi: “Laboratuvarlarda tarla koşullarında adaptasyonu sağlanan genotiplerden hasat edilen ürünlerin değişik kimyasal analizlerini yaparak potansiyel yakıt elde ediyoruz. Üzerinde çalıştığımız dallı darı bitkisinden potansiyel verim olarak 1 dekar alanda 1 tondan 380 litre yakıt karışımı sağlıyoruz. Fotosentez yapan bitkiler, güneşten aldıkları fiziksel enerjiyi kimyasal enerji olarak depoluyor. Bu bitkilerin bünyelerindeki biyokütle glikozunu tekrar şeker formatına dönüştürüyoruz.”