Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Sulama, Enerji Sistemleri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 


Barajlar 10 yılın en düşük seviyesinde

İstanbul’un içme suyu barajlarında doluluk oranı dün itibarıyla yüzde 28’in altına düştü. Şubat ayında “Vatandaş rahat olsun. İstanbul’a kuraklık yaşatmadık. Su sıkıntısı yaşatmayacağız.” diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, suyu idareli kullanma çağrısı yaptı.
 
Her 7 yılda bir kuraklık yaşandığını söyleyen Bakan Eroğlu, “İstanbul’da su sarfiyatı çok arttı. Yani günlük su tüketimi 2 milyon 650 bin metreküp. Bu sene ciddi bir kuraklık var. Yağışlar yüzde 27,5 civarında azaldı. Vatandaşlarımızla birlikte bu su sıkıntısını aşacağız.” ifadesini kullandı.
 
 




3. Uluslararası İstanbul Su Forumu, dün İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, forumun açılış oturumundan sonra basın mensuplarının Türkiye’da yaşanan kuraklık ve İstanbul’daki su sıkıntısına ilişkin sorularına cevap verdi.

Eroğlu, daha önce yaptığı açıklamalarda İstanbul’un su sorununu 2050 yılına kadar çözdüklerini, dolayısıyla su sıkıntısı yaşanmayacağını dile getirmişti. Dün ise farklı konuştu. Peygamber Efendimiz’in (sas) suyun israf edilmemesiyle ilgili “Nehir kenarında bile abdest alıyor olsanız suyu israf etmeyiniz.” hadis-i şerifini hatırlatan Eroğlu, vatandaşlara suyu idareli kullanma çağrısı yaptı: “Bilhassa gençlere dişlerini fırçalarken musluğu kapatması gerektiğini mutlaka öğretmemiz gerekir. İstanbul’da su sarfiyatı çok arttı. Yani 2 milyon 650 bin metreküp. İstanbul’un nüfusu Avrupa’daki pek çok ülkeden daha fazla. Bu sene ciddi bir kuraklık var. Yüzde 27,5 civarında yağışlarda bir azalma var. Vatandaşlarımızla birlikte bizim de gayretimizle bu su sıkıntısını aşacağız.”

İstanbul’un barajlarının doluluk oranının yüzde 28 olduğunu açıklayan Eroğlu, geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la İstanbul’da alınacak tedbirleri konuştuklarını belirtti. Eroğlu, “İstanbul’da çok sayıda havuzlu villa var. Bu havuzlar içme suyuyla dolduruluyor. Bununla ilgili tedbirleriniz var mı?” şeklindeki sorusuna “Onlarla ilgili İSKİ gerekli tedbirleri alıyor. Ne kadar tedbir alsak da ancak bir şikayet olursa üzerine gidilebilir.” diye cevap verdi. İSKİ verilerine göre yaz aylarında megakentte susuzluk kapıda. 2014 yılı Ocak ayında yüzde 34,77 olan doluluk oranı bahar yağışlarının en fazla olması beklenen aylardan mayısta yüzde 27,77’ye geriledi.

Barajlar son yılların en düşük seviyesinde

İstanbul’da içme suyu barajları dün ölçülen yüzde 27,77 doluluk oranıyla son on yılın en düşük seviyesini gördü. En ciddî sıkıntının yaşandığı 2008 yılında doluluk oranı yüzde 40’a gerilemişti. 2007’de ise yüzde 45,5 olarak ölçülmüştü. Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, “Bu sene kuraklık var, doğrudur. İstanbul için yaklaşık 100-110 gün yetecek suyumuz var.” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Veysel Eroğlu, Orman ve Su İşleri, Kuraklık, Barajlar
Link: Barajlar 10 yılın en düşük seviyesinde




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız