Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Kamu çalışmaları »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 


Yeryüzünün yenilenebilir enerji cenneti bulundu!

Kişi başına en çok elektrik tüketilen ülke olan İzlanda, enerji üretiminin tamamına yakınını yenilebilir enerji kaynaklarını kullanarak yapıyor.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) yayınladığı rapora göre, İzlanda geçen sene, enerjisinin yüzde 70'ini hidroelektrik santrallerinden, yüzde 20'sini ise jeotermal kaynaklardan üretti. Uzmanlara göre, ihtiyacı olan enerjinin tamamına yakınını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan İzlanda'nın bu durumu, ülkenin sahip olduğu jeopolitik konum ve volkanik bir dağa yakın olmasından kaynaklanıyor.

İzlandalı enerji şirketi Reykjavik Enerji'nin iletişim sorumlusu Eirikur Hjalmarsson, İzlanda'nın coğrafi koşullarının ülke için büyük avantaj olduğunu ve bu avantajların ülkeyi hidroelektrik ve jeotermal kaynaklar açısından zengin kıldığını söyledi.

Teknolojinin avantajlarını kullandıklarını ve şartların olgunlaşmasıyla fırsatları değerlendirdiklerini ifade eden Hjalmarsson, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki ulaşım zorlukları ve fosil yakıtların pahalanması gibi gelişmelerin kendilerini yerel kaynaklara yönlendirdiğini anlattı.

İzlanda Ulusal Enerji Kurumu tarafından yayınlanan raporda, İzlanda'nın geçen yıl kullandığı elektriğin yüzde 71'ini hidroelektrik santrallerden, yüzde 24'ünü ise jeotermal kaynaklardan sağladığı belirtildi. (Yani İzlanda elektrik enerjisi üretirken hemen hemen hiç karbon üretmiyor)
Kurulu gücü 2 bin 579 megavat olan ülkenin ana enerji kaynaklarını 690 megavat elektrik üreten Fljotsdalsvirkjun Hidroelektrik Santrali ve Bürfell, Hrauneyjafoss, Blanda, Sigalda, Sultartangi ve Vatnsfell santralleri oluşturuyor.

Yayınlanan verilere göre, İzlanda'nın ürettiği jeotermal enerjinin yüzde 43'ü ısınma, yüzde 40'ı elektrik üretimi ve kalan yüzde 17'si ise havuzlar, kar eritme çalışmaları ve sanayi için kullanıldı.

TOPLAM TÜKETİMDE TÜRKİYE ’NİN GERİSİNDE


- Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) yayınladığı verilere göre, nüfusu 320 bin olan İzlanda, kişi başına 52 bin kilovatsaat elektrik tüketimiyle ilk sırada bulurken, Türkiye kişi başına 2 bin kilovatsaat elektrik tüketimiyle dünyada 86. sırada yer alıyor.
 
- Toplam elektrik tüketiminde, yaklaşık 4,5 milyar kilovatsaat ile Çin lider ülke olurken, Türkiye 161 milyar kilovatsaat ile 20. sırada, İzlanda ise 16 milyar kilovatsaat tüketim ile 74. sırada bulunuyor. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  Türkiye, Ankara, Çin, Ulaşım, Zengin, elektrik, iletişim, ülke, sanayi, kar, enerji, çevre
Link: Yeryüzünün yenilenebilir enerji cenneti bulundu!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız