Kızartma yağlarını dökmeyin, 5 litre biriktirin
Atık yemeklik yağları ev ve iş yerlerinden toplayan firmalar, bu yağlardan biyodizel üretiyor. İSTANBUL - İstanbul'daki 32 belediye ile atık yağ toplama konusunda sözleşme imzalayan Ezici Biyodizel Bölge Müdürü Hasan Ceyhan, Türkiye'nin her ilinden kendilerini "5 litre yağ biriktirdim" diyerek arayan herkesin evine bizzat giderek bitkisel atık yağları teslim aldıklarını ve biyodizel ürettiklerini söyledi. Türkiye'de lisanslı olarak bitkisel atık yağ toplayan firmalardan Ezici Biyodizel Bölge Müdürü Ceyhan, 2005 yılında faaliyetlerine başlayan firmalarının Türkiye'de 20 tehlikeli atık depolama alanı kurduğunu belirtti. Tesislerinde topladıkları atık yağları biyodizele dönüştürdüklerini ifade eden Ceyhan, "Avrupa'da artık 100 litre yakıtta, 3 litre atık yağlardan üretilen biyodizel bulunması zorunluluğu getirildi. Biyodizel, çevreci, motorlara zarar vermeyen bir yakıt türü. Petrol ithal eden Türkiye'nin yakıt ihtiyacına da bir nebze olsun katkı sağlayan milli bir yakıt" dedi. Türkiye'de de 2005 yılında çıkan "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği" çerçevesinde, atık yağlardan biyodizel üretimine başlandığını ifade eden Ceyhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bize '5 litre atık yağ biriktirdim' diyerek telefonla ulaşan herkesin evine gidip, atık yağları alıyoruz. 30 bin kadar iş yeriyle de sözleşme imzaladık. Yönetmelik doğrultusunda belge karşılığında, 50 litrelik varillerle atık yağları alıyoruz. Firma olarak İstanbul'da ayda 250 ton atık yağ topluyoruz. Hedefimiz bu miktarı yoğun çalışma ve sosyal sorumluluk projeleri ile kişi başına düşen atık yağ miktarını toplamak. Türkiye genelinde de aylık 750 ton topluyoruz. Bu rakamı da 2 bine çıkarmak istiyoruz. Bölgelere göre vatandaşlarımızı teşvik etmek amacıyla çeşitli promosyonlarımız oluyor. Ev hanımlarına teşvik ve duyarlı olma adına, 5 litre kızartma yağı karşılığında 1 litre sıvı yağ hediye ediyoruz. Toplumda çevreye olan duyarlılık arttıkça, bu rakamlarda, hedefler de artacaktır. Topladığımız yağları bir takım kimyasal işlemlerden sonra, dizel motorlu araçlarda rahatlıkla kullanılabilecek, biyodizele dönüştürüyoruz."
"Kızartma yağını 1 kere kullanın"
Biyodizel için bir kez kullanılmış kızartma yağının uygun olduğunu ifade eden Ceyhan, "Kızartma işlemi nedeniyle yağ reaksiyon geçiriyor. Biz hiç kullanılmamış yağdan daha çok bir kez kullanılmış, reaksiyon geçirmiş yağı tercih ediyoruz. Yağ fazla kullanıldığında yağ kömürleşiyor, hem biyodizel hem de insan sağlığı için zararlı hale geliyor. İçindeki kanserojen, 'polar madde' oranı artıyor. Özellikle tüketicileri uyarıyoruz. Yağdan tasarruf yapılmaz. Kızartma yağı 1 kez kullanılır. Polar madde oranı yüzde 25'i geçtiğinde kanserojen etki başlıyor, hem de yüzde 75'lik biyodizel yapımına uygun 'trigliserit' miktarı azalıyor" dedi. Ceyhan, atık yağları biyodizelin yanı sıra elektrik enerjisine çevirmek için çalışmaları olduğunu da sözlerine ekledi.
"1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor"
Bahçelievler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünde görevli çevre mühendisi Esin Kıtıki ise belediyenin 2011 yılından bu yana atık yağların toplanması konusunda çalışmalar yaptığını belirterek, şunları söyledi:
"5 litre olması şartıyla, direkt atık yağları evlerden alıyoruz ve karşılığında 1 litre yağ veriyoruz. Amacımız tabii ki bunun daha çok konutlara yayılması. Ayda ortalama Bahçelievler'de yıllık 30 bin kilogram atık yağ topluyoruz. Zamanla bu miktarın artmasını umuyoruz. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor. Bu nedenle biz bu çalışmayı önemsiyoruz. Atık yağ zaten çevre terminolojisinde de tehlikeli atık sınıfına girmektedir. Lavabolara döküldüğünde kanalizasyon sistemlerinin tıkanmasına neden oluyor. Çevreyi kirletiyor, balık ve diğer canlıların ölmesine neden oluyor." |