Yönetmen James Cameron, dünyanın en derin noktası olan Challenger Deep'e tek başına inen ilk insan olmuştu. 11 bin metre derinlikte çekilen görüntüleri inceleyen bilim insanları, iki yeni canlı türünün keşfedildiğini açıkladı
Titanic, Terminatör, Aliens ve Avatar gibi birbirinden ünlü filmlerin yönetmenliğini yapan Hollywood’un tanınmış yönetmeni James Cameron, yaklaşık bir yıl önce gerçekleştirdiği tarihi başarıda yeni deniz canlılarını da keşfetmeyi başardı.
Cameron, 26 Mart 2012 tarihinde, Guam adasının 320 km güneybatısında yer alan ve Büyük Kanyon’un neredeyse 120 katı genişliğindeki Mariana Çukuru’nun en derin noktası Challenger Deep’e inmeyi başardı. Dünyanın en izole noktasında çekilen görüntüleri inceleyen ABD’nin San Diego Üniversitesi’ne bağlı Scripps Okyanus Bilimi Enstitüsü’nden Natalya Gallo, Cameron’ın görüntülediği canlılar arasında yeni bir deniz hıyarı türü bulunduğunu belirtti.
OurAmazingPlanet sitesine açıklama yapan Gallo, ‘Challenger Deep noktasında büyük miktarda bulunan deniz hıyarının yeni bir tür olduğuna neredeyse emin olduklarını’ ifade etti.
YENİ BİR CANLI DAHA
Gallo, inceledikleri görüntülerde solucan mürekkep balığına ait de yeni bir tür keşfetmiş olabileceklerini belirtti.
Solucan mürekkep balıklarının deniz tabanının üzerinde, orta derinlikteki sularda yaşadığını belirten Gallo, “İlk bakışta bir mürekkep balığını andırıyorlar çünkü beslenmek için değişime uğramış bir sürü kıskacı bulunuyor” dedi Gallo, daha önceden incelenme şansı bulunmadığı düşünülen yeni türlerin fiziksel olarak incelenmesinin de zor olduğunu söyledi.
Cameron’ın Deepsea Challenger adlı en son teknolojiyle üretilen denizaltısının kameraları tarafından çekilen görüntüler, aynı zamanda ‘xenophyophores’ olarak bilinen ve tek hücreli en büyük canlılardan olan amipleri de gözler önüne serdi. Gallo, Cameron’ın Challenger Deep noktasında çektiği videonun yanı sıra, Solomon Denizi’nin batısındaki New Britain Trench ile Pasifik’teki Ulithi mercan adasında yapılan keşifleri de inceledi. Kadın araştırmacı, “Okyanus tabanının sadece çok küçük bir kısmı keşfedildi. Challenger Deep noktasına inilmesi, önümüzde daha yapılması gereken ne kadar çok keşif olduğunu gösteriyor” dedi.
Gallo, çalışmasını New Orleans kentinde düzenlenen Göl ve Okyanus Bilimi Derneği’nin konferansında sundu.