Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 


İkinci çeyrek büyümesi beklentilerin altında kaldı

Türkiye ekonomisi 2014 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2.1 büyüdü. Ancak büyüme beklentisi yüzde 2.7'ydi. Açıklanan rakamları değerlendiren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, büyüme tahminini yüzde 3-4 arasına indirebileceklerini söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise düşük gelen büyümede yaz aylarında yaşanan kuraklığın etkili olduğunu kaydetti.

Beklentilerin altında kalan büyüme verisi ile dolar 2,21 lirayı aştı, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi yüzde 1,2 gerileyerek 79 bin 100 puana kadar geriledi.
 
Dolar/TL ikinci çeyrekte büyümenin beklentilerin altında kalması ve dolarda küresel güçlenmenin devam etmesi ile son 5.5 ayın zirvesi olan 2.2120 TL'yi gördü.

Haftaya 2.17'nin altında başlayan dolar/TL, bu sabah ise güne 2.2060 seviyesinde başlamıştı. Kur beklentilerin altında kalan GSYH verileri sonrası ilk tepki olarak 2.2104'e yükseldi. Güniçinde görülen en yüksek seviye ise 2.2120 oldu. Saat 12:10 itibariyla dolar 2.2040 TL seviyesinde bulunuyor.
 
BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI
 
TÜİK'in açıkladığı ikinci çeyrek büyüme rakamlarına göre üretim yöntemiyle GSYH, 2014 yılı ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 2,1'lik artışla 30 milyar 803 milyon lira, cari fiyatlarla ise yüzde 9,7'lik artışla 423 milyar 921 milyon lira oldu. Piyasadaki beklentiler ise yüzde 2.7-2.8 seviyelerinde bulunuyordu.

Türk ekonomisi 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.3 büyümüştü. Bu rakam da revize edilerek yüzde 4.7'ye yükseldi. Böylece altı aylık büyüme yüzde 3.3 olarak kaydedildi.

Uzmanların yaptığı yorumlara göre büyümenin ilk yarıya göre yarıdan fazla düşmesinde en önemli etken ise taksit sınırlaması oldu.




EN BÜYÜK KATKI İHRACATTAN
 
İkinci çeyrekte, büyümeye en büyük katkıyı yüzde 5.5 ile ihracat yaparken, ikinci büyük katkı da yüzde 2.4 ile devletin tüketim harcamalarından geldi. Bu dönemde hanehalklarının tüketim harcamalarındaki artış ise yüzde 0.4 düzeyinde kaldı.
 

KURAKLIK ETKİLEDİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2. çeyrek büyüme rakamları ile ilgili yaptığı açıklamada, yaz aylarında yaşanan kuraklığın büyümeye olumsuz etki yaptığına işaret etti. Bakan Şimşek yaptığı yazılı açıklamada “Parasal sıkılaşma, yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlerin gecikmeli etkisi, yavaşlayan AB ekonomisi ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle 2014 yılının ikinci çeyreğinde büyüme bir miktar ivme kaybetmiştir. Reel GSYH yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,1 oranında nispeten düşük bir oranda büyümüştür. Yukarı yönlü revize edilen birinci çeyrek verisi ile büyüme yılın ilk yarısında yüzde 3,3 ile makul bir düzeyde gerçekleşmiştir. Yılın ilk yarısında büyümenin en önemli kaynağı 2,7 puanlık katkıyla dış talep olurken iç talep 0,6’lık katkıyla nispeten sınırlı kalmıştır. Ancak yaz aylarında yaşanan kuraklık, AB ülkelerinde devam eden ekonomik sorunlar ile Irak ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerginlikler yılsonunda reel GSYH’nin OVP’de öngördüğümüz yüzde 4’ün altında kalma riskini artırmaktadır” dedi.


Buna karşılık büyümeye, ithalatın yüzde 4.6 ve sabit sermaye oluşumunun da yüzde 3.5 negatif katkıları oldu.

 



"EKONOMİK KÜÇÜLME EĞİLİMİNE GİDİYOR"
 
Hürriyet Gazetesi yazarı ekonomist Uğur Gürses, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış büyümenin eksi yüzde 0.5 olduğuna dikkat çekerek, "Bu durum ekonomik küçülme eğilimine doğru girdiğini gösteriyor. Hem konut hem de oto satışları bu durumu teyit ediyor" dedi.

BAKAN YILMAZ: BEKLENTİLERİMİZİN ALTINDA
 
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da büyüme rakamlarının beklentilerinin altında olduğunu belirterek, "Büyüme için yeni bir tahmin ortaya koyacağız. Yüzde 3-4 arası olabilir" dedi.

OVP'ye göre 2014 sonu büyüme tahmini yüzde 4 seviyesinde bulunuyordu.

 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kuraklık, ekonomi
Link: Ekonomiyi Kuraklık Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız