Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Aralık 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer

İster Maya Takvimi'ne inanın. Güneş Mundi Ekseni'ne tırmanacakmış, Cynosure'un kapıları açılacakmış. Dördüncü Dünya sona erecekmiş. Ama zamanın ruhunun gökteki izlerini görebilen şamanlar bilirmiş ki yeni bir dünya, Beşinci Dünya, başlayacakmış. İster bana inanın, ister bankalara inanın, ister Çevre Bakanlığı'na inanın, ister Tarım Bakanlığı'na inanın. Dünyada iyi şeyler de oluyor, kötü şeyler de oluyor, iyi görünümlü kötü şeyler de oluyor, kötü görünümlü iyi şeyler de. İster büyülü gerçekçiliğe inanın, ister sosyalist gerçekçiliğe, ister akılcı gerçekçiliğe inanın, ister kutsal gerçekçiliğe. İster bencilliğe inanın, ister Ayn Rand'a inanın. İster iyiliğe inanın, ister kişisel çıkara. Dünyada iyi şeyler de oluyor, kötü şeyler de. İyi görünümlü kötü şeyler de kötü görünümlü iyi şeyler de. Önemli olan husus; iyi ve kötü bilgisini bize kim öğretti. İster Google'a inanın, ister Aristoteles'e. İster peygambere inanın, ister haber getirene. İster bilime inanın, ister masala. Ama iyi ve kötü bilgisini bize kim öğretti bunu bilin.   Kötü şeyler oluyor

İster kazanmaya inanın, ister yitirmeye. İster güce inanın, ister zayıflığa. İster ölüme inanın, ister yaşama. Ama dünyada iyi şeyler de oluyor, kötü şeyler de. İyi görünümlü kötü şeyler de oluyor, tam tersi de. Ben örnek vermekten ürküyorum. Çünkü emin olmadığım şey şu: İyi ve kötü bilgisini nereden öğrendik? İster 3G hızında öğrenin, ister yılbaşı gecesini bekleyin. İster köşe yazarını dinleyin, ister cami hocasını dinleyin. Ama dünyada iyi şeyler de oluyor, kötü şeyler de. Bunu anlamak için, iyi nedir, kötü nedir bilgisini nereden öğrendik, bunu öğrenin. Yoksa öğrenmedik mi? Bunu da öğrenin. İster zenginlik erdem deyin, ister yoksulluk. İster kazananların kanalı deyin, ister kaybedenlerin sokağı. İster yarasalara inanın, ister barajlara, ister yalınlığa inanın, ister ihtişama, ama dünyada iyi şeyler de oluyor, kötü şeyler de. Garanti Bankası ve Akbank, bir de devlet bankası, Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı için kredi vermeye zorlanıyor. Bu iki banka hem hükümet tarafından kredi vermeye zorlanıyor hem de kendileri kredi vermekte, daha doğrusu verip vermemekte zorlanıyor. Sonunda, iyi görünümlü kötü bir şey mi, yoksa kötü görünümlü iyi bir şey mi meydana gelecek? Maya Takvimi ne anlatacak, Saatli Maarif Takvimi'nin hangi sayfasına yazılacak bu olay? Baraj yapıldığında mı anlaşılacak, daha önce mi anlaşılacak? Beşinci Dünya'da düşük faizli krediyi hangi banka verecek?  

 İyi şeyler de oluyor

 Geçen hafta gazetelerde tam sayfa "İyi Tarım" ilanı vardı. Yarasalar ölürken, zehirli portakalları sıkarken bardaklarımıza, dünyada iyi şeyler de oluyor. İyi Tarım Uygulamalarına İlişkin Yönetmelik zaten altı yıl önce yayımlanmıştı. İyi bir şey, adı gibi iyi. Niyet de iyi. Ama tam sayfa reklam kötüydü. Çünkü bu iyi tarımın iyiliği, kötüye göre bir iyilik. Gerçek bir iyilik değil. Kötü bir iyi veyahut da iyi bir kötü yalnızca... Ama tam sayfa ilan bu gerçeği saklamış. Sanki, organik tarım yapılacakmış gibi bir izlenim vermiş. İyi bir şey, çünkü daha az ilaç kullanılacak, daha az zehir. Ama kullanılacak. Daha azına da razıyız. Ama amacımız zehirsiz portakal, zehirsiz domates, zehirsiz mısır, kabak, havuç, bal, çilek reçeli yiyebilmek. Ama ilan herkesi yanıltıyor. Avrupa'da iyi tarım uygulamaları Good Agricultural Practices (GAP) adı altında süpermarketlerin bir özel standardı olarak ortaya çıkmıştı ve ekolojik tarımla hiçbir zaman ilişkilendirilmemişti. Buğday Derneği Başkanı Viktor Ananias'la bu konudaki konuşmalarımı gelecek yazılarıma bırakıyorum. Herkese iyi haftalar diliyorum. O olmadı, kötü görünümlü iyi haftalar diliyorum.

 http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=136232&KOS_KOD=115

Ekleme Tarihi
01.02.2010
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız