TEVFİK GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN Güneş enerjisi santrali kurmak kolay mı?
Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerine elektrik dağıtan Meram Elektrik Dağıtım AŞ (MEDAŞ) için Konya'da bir güneş enerjisi santrali kurulmuş. Yapılan açıklamaya göre IBC SOLAR firması güneş enerjisi santrali 350 bin euroya mal olmuş. 3 bin 500 metrekarelik bir alana kurulan ve mayıs ayında yapımına başlanan santral iki ay gibi kısa bir sürede tamamlanmış.
Bu konudaki haber dikkatimi çekti. Bizde çok kişi güneş enerjisini, başta nükleer olmak üzere diğer enerji tesislerine alternatif olarak gösterir. Bizde münferit girişimler dışında, Konya'daki yatırımın ilk büyük yatırım olduğu, bundan alınacak değerlere göre neyin ne olduğunun anlaşılacağı söylenince, bu yatırımı gerçekleştiren IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali'yi aradım.
Hayri Bali, "Araştırmalarımız sonucunda Konya'nın Avrupa'daki birçok bölgeye kıyasla daha fazla güneş alan ve kusursuz ışıma değerleri sunan bir bölge olduğunu belirledik. Aynı zamanda, örnek uygulamalara imza atmak isteyen MEDAŞ'ın doğayla barışık, temiz ve çevreci enerji üretimine verdiği önemi de dikkate aldık" dedi. Bana verilen bilgiye göre MEDAŞ'ın tüm tesislerin enerji ihtiyacı karşılandıktan sonra üretilen elektriğin kalan kısmı doğrudan ana şebekeye aktarılacakmış.
Tekrarda yarar var bu yatırım örnek bir yatırım. Neyin ne olduğu tesis işledikten sonra görülecek. Hayri Bali, Konya'da düz arazi imkanının ve de güneşin özelliğini vurguluyor. Konya'da 3.5 dönüm düz araziye 884 güneş paneli yerleştirilmiş. Şimdilerde sabah 8'den akşam 20.00'ye kadar güneş den yararlanılıyor, teknik olarak tesisi yüzde 100 verim ile çalışabiliyormuş. Hayri Bali, güneş enerjisinden yararlanma çabasının en fazla olduğu Almanya'da bizdeki kadar güneş imkanının olmadığına dikkat çekiyor. Tekrarda yarar var bu tür tesislerde maliyet çok değişken. Bu örnek tesiste bekleyiş yılda 300 bin kilovatsaat üretim.
Henüz bir şehrin, bir sanayi tesisinin tüm enerji ihtiyacını güneş enerjisi ile karşılayabilme konusunda bir deneyime sahip değiliz. 'Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik'in yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmanın önünün açıldığını belirten Bali, "Yeni yönetmelikle birlikte Türkiye'de ister tüzel, ister gerçek kişi olsun herkes sahip olduğu kaynakları kullanarak ihtiyacı olan elektriği üretebilecek, fazlasını dağıtım şirketine satabilecek. Bu durum güneş enerjisi bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak kabul edilen Türkiye'de enerji sektörünün gelişmesini sağlayacak." diyor.
Yeni düzenleme ile büyük üreticilerin yanı sıra küçük tüketicilerin de bir araya gelerek güneş enerjisini elektriğe çeviren fotovoltaik sistemler kurabileceğini, bu sayede büyük sitelerin, yazlıkların, ticarethanelerin, fabrikaların ve turizm tesislerinin elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini belirtiyor.
IBC SOLAR güneş enerjisi ile elektrik üretiminde komple çözüm sunan dünyanın önde gelen fotovoltaik uzmanlarından biri imiş, 1982 yılında Almanya'da kurulmuş. 2011 yılı cirosu 816 milyon Euro. Bugüne kadar 2 GW'yi aşan 120 binden fazla fotovoltaik sistem kurulumu sağlamış. IBC SOLAR Türkiye ise 2010 yılından bu yana İstanbul'da faaliyet gösteriyormuş. |