"Gezegeni sen kurtar"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları 30 basit önlemle gezegenin kurtulabileceğine dikkat çekiyorlar...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı eğitici el kitabında, ''bireylerin tüketim alışkanlıklarını, davranış biçimlerini değiştirerek ve daha duyarlı bir yaşam biçimi edinerek gezegenin geleceğinin şekillendirebileceği'' belirtildi.
Bireylerin günlük yaşamında alacağı 30 basit önlemle gezegenin geleceğini kurtarabileceği belirtilen el kitabında, bu önlemlerden bazılarının hiçbir ek masraf gerektirmeyecek, bazılarının da çok az harcamayla kolayca yapılabilecek şeyler olduğuna vurgu yapıldı.
İşte, bireylerin iklim değişikliği ile mücadele için alabileceği 30 pratik önlem:
-Ampullerinizi enerjiyi verimli kullanan tasarruflu ampullerle değiştirin. Akkor telli ampuller yerine kompakt fluoresan ampul kullanın. -Elektrikli cihazlarınızı bekleme konumunda bırakmayın. Cihazı açma-kapama düğmesinden kapatın. Şarj cihazlarınızı kullanmadığınız zaman fişe takılı tutmayın. -Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi sadece tam dolduğunda çalıştırın. -Soğutma cihazlarınızı evin serin odalarında, ısıtma cihazlarından uzakta yerleştirin. -Eski buzdolaplarınızı düzenli olarak buz çözdürme yapın. -Su ısıtmak çok enerji harcatır. Daha az sıcak su kullanın. -Yemek pişirirken, su kaynatırken tencerenizin kapağını kapalı tutun. -Uzunca banyo yapmak yerine duş kullanın. -Evinizdeki sıcaklığın uzun sürelerle dışarıya kaçmasına fırsat vermeyin. -Evinizin yalıtımını iyileştirin. -Yeni beyaz eşya alırken A enerji sınıfında ya da daha ekonomik olanları tercih edin. -Klimanızı bakımlı ve filtrenizi temiz tutun. -Klimanızın soğukluk ayarını iki derece daha yüksek ayarlayın. -Güneş enerjisi kullanın. -Evinizdeki atıkları geri dönüşüme verin ya da yeniden kullanın. -Alışveriş yaparken büyük ambalajı tercih edin. -Uzun süreli kullanabileceğiniz alışveriş çantası edinin. -Küçük ambalaj gerektiren ürünlerde, doldurulabilir olanları tercih edin. -Donmuş değil, taze gıda tüketin ve mümkün olduğunca yerel pazarları, kooperatifleri tercih edin. -Mümkün olduğunca iyi tarım uygulamaları ile üretilmiş ya da ekolojik ürün satın alın. -Yürümeyi, bisiklete binmeyi ya da toplu taşıma araçlarını tercih ederek, otomobil kullandığınız süreyi azaltın. -Aracınızın bakımlarını zamanında yaptırın. -Aracınızı dikkatli sürün, fazla yakıt yakmayın. -Taşıtlarınızın lastiklerini haftada bir kontrol edin ve uygun şekilde şişmiş olduklarından emin olun. -Yeni bir taşıt alacağınızda, az yakıt tüketenleri tercih edin. -Kullanmadığınız taşınabilir bagajı aracınızın üzerinde tutmayın. -Okulunuzun, şehrinizin karbondioksit üretimini kısıtlayacak önlemler almasını talep edin. -Bir ağaç dikin. -Ormanları koruyun.
-Bilgilenin, bilgilendirin. |