Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer

Çöp ayrıştırma başlıyor
 

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevrenin daha az kirlenmesi ve geri dönüşümün artırılması amacıyla evlerdeki çöpler için "ikili toplama sistemini" hayata geçirecek.


Sistemin başlamasıyla evlere sarı ve mavi torbalar dağıtılacak. "Sarı" torbaya konulan organik atıklar çöp depolama sahalarına götürülürken, "mavi" torbaya konulacak karton, cam, plastik gibi atıklar da geri dönüşüme gönderilecek. Uygulama, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerden başlayarak Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Şahin, atıkların kaynağında ayrılmasını sağlamak amacıyla evlerde "ikili toplama sistemi"ni uygulayacaklarını söyledi. Organik atıklar ile geri dönüşümü sağlanabilen karton, cam, plastik gibi atıkların evlerde ayrı ayrı toplanacağını belirten Şahin, bunun için vatandaşlara sarı ve mavi renkte iki poşet dağıtılacağını bildirdi.

Organik atıkların sarı poşete, diğerlerinin ise mavi poşete konulacağını dile getiren Şahin, "Organik atıklar, çöp depolama sahalarına götürülecek. Diğer atıklar ise geri dönüşüm tesislerinde değerlendirilecek. Böylece çöp depolama alanları daha geç dolacak" diye konuştu. Çöplerin kaynağında ayrılmasının önemine işaret eden Şahin, "Mesela pilleri çöpe atıyoruz.

Bunların içinde ağır metaller var, çöpe attığınızda akıyor. Oysaki çöpteki organiğin tekrar gübre olarak kullanımı mümkün. Ancak ağır metal bulaştığında artık kompoze gübre olarak kullanılamıyor" dedi. Atıkların evlerde ayrılması için mevzuat çalışmalarının devam ettiğini bildiren Şahin, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerden başlayacak uygulamanın, nüfusu az şehirlere doğru Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını kaydetti.

Çevresel tedbirlere uymak tercih meselesi değil

Projede belediyeler ve özel sektörle işbirliği yapacaklarını dile getiren Şahin, vatandaşı da bu konuda bilinçlendirmek, uyarmak ve teşvik etmek gerektiğini ifade etti. Çöpleri ayırmayanlara yaptırım uygulanmasına ilişkin henüz bir karar verilmediğini kaydeden Şahin, şöyle devam etti: "Çevre politikalarını uygularken, bazı ekonomik enstrümanlar bulunuyor. Bunların bazıları teşvik bazıları ceza. Bu iki argümanı da yerli yerinde kullanmak gerekiyor.

Ceza şu anda gündemimizde yok ama en büyük ceza, kapıdan çöpün alınmamasıdır. Bunu tabii belediyeler yapacak. Yurt dışında çok ağır cezalar var. Türkiye'de şu anda yok ama 3-5 yıl sonra mutlaka olacak. Bu sadece tercih meselesi değil. Günümüz dünyasında çevresel tedbirlere artık herkesin riayet etmesi gerekiyor. Aksi takdirde ekosistem artık bunu kaldırmıyor. Vatandaşın bu bilinçte olması lazım."







dunya.com

Ekleme Tarihi
01.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Çöp ayrıştırma başlıyor
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız