Türkiye genelinde, 5 yılda havadaki partikül madde kirlilik yükünde yüzde 36, kükürtdioksit miktarında ise yüzde 50 iyileşme sağlandığı tespit edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılından bu yana hava kalitesi ölçüm istasyonlarında partikül madde ile kükürtdioksit parametrelerinin ölçülmeye başlandığını hatırlattı.
Satılmış, geçen yıl aralık ayı itibariyle 81 il merkezi ile bazı ilçelerde toplam 122 sabit ve 3 seyyar hava kalitesi ölçüm istasyonunda, uluslararası standartlara uygun olarak, otomatik cihazlarla ölçüm yapıldığını dile getirdi.
Hava kalitesi ölçüm istasyonlarından elde edilen bilgilerin GPRS modem vasıtasıyla anında toplandığını bildiren Satılmış, uyarı veya alarm eşiklerinin geçilmesi durumunda halkın bilgilendirilmesinin sağlandığını ifade etti.
Ölçümlerin başladığı 1 Ocak 2007'den 31 Aralık 2011'e kadar Türkiye genelinde partikül madde kirlilik yükünde yüzde 36 iyileşme sağlandığını belirten Satılmış, partikül maddede ülke ortalamasının 98'den 63 mikrogram/metreküp değerine düştüğünü dile getirdi.
Kükürtdioksit miktarında ise iyileşme oranının yüzde 50 olduğunu ifade eden Satılmış, ülkede kükürtdioksit ortalaması 2007'de 38 mikrogram/mekreküp iken 2011'de 19 mikrogram/metreküpe gerilediğini açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatıyla, hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalara hız verildiğini vurgulayan Satılmış, şöyle devam etti:
''Isınma kaynaklı hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla illerimizde doğalgazın yaygınlaştırılması, fosil yakıt kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Ayrıca kaliteli kömür kullanımının artırılması konusunda çalışmalar devam ediyor.
2010'da başladığımız hava kirliliği haritalarının oluşturulmasına yönelik ön değerlendirme çalışmaları yürütülüyor. Trafik kaynaklı hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik egzoz emisyonlarının azaltılması için araç denetimleri yapılıyor. Sanayiden kaynaklı hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik ise izin ve denetim çalışmaları devam ediyor.''
Satılmış, Türkiye'de 8 bölgede temiz hava merkezlerinin kurulmasının hedeflendiğini dile getirerek, ''Bu kapsamda Marmara Temiz Hava Merkezi kuruldu. Diğerlerinin de kurulması için çalışmalar devam ediyor. 2014 yılına kadar bu merkezlerin tamamlanmasını ve Türkiye genelinde 209 hava kalitesi izleme istasyonunun kurulmasını hedefliyoruz'' dedi.