İnternet aracılığı ile pazarlama sistemi oluşturamayanın gittikçe küçüldüğü bir piyasa ortamına giriyoruz. Artık, en küçüğünden en büyüğüne kadar her mal ve hizmet internet ortamında satılıyor.
“İnternet alışveriş sitesi kurulması” ve “internette satış teknikleri”, şimdi en geçerli iş alanları arasında. Bu hizmetleri verenler de iyi para yapıyorlar. Kurulum sırasında; iş seçiminin yapılması, iş planının oluşturulması, sitenin inşası, satışa başlanması ve pazarlama teknikleri oluşturulması gibi aşamalardan geçiliyor.
İşi nasıl kurarsınız? Bu konuda yazılmış birçok kitap da var. Başarısız olursanız, kaybedecekleriniz çok az. Rekabetten de çekinmeyin. “Kendi internetten satış işinizi nasıl kurarsınız?” konusunda, bir makaleye sığabilecek özet bilgi şöyle: - Bir internet mağazanız varsa, 24 saat, 365 gün açıksınız demektir. En büyüklerle bile, rekabet olanağınız var; işinizi sonsuza kadar büyütebilir, çeşitli satış teknikleri deneyebilirsiniz. - Müşteriler için en büyük risk, ödemelerinin alınıp, malın gönderilmemesi veya kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi. Bunun için ABD’li “e-bay”, bir internet ödeme sistemi geliştirdi; adı “PayPal”. Müşterinin kredi kartı bilgileri bu sistemde saklanıyor ve mal teslim alınmadan satıcıya ödeme yapılmıyor. Türkiye’de, bankaların yabancılarla birlikte kurduğu “Kredi Kartları Merkezi” de benzer bir hizmet vermeye başladı. Sitenizi kurduğunuzda buralara üye olabilirsiniz. - Bir mal yerine bir hizmet vermeyi de deneyebilirsiniz. En iyi bildiğiniz ve zevkle yapabileceğiniz işten başlayın. Seçeceğiniz iş, bahçe bakımı, alet kullanımı, yemek pişirme teknikleri, kişilerle arkadaşlık etme, yaşam koçluğu, çiçek bakımı, köpek gezdirilmesi gibi akla gelecek her şey olabilir. Tabii bunlar, basit ve başlangıç. - Öte yandan, şimdi birçok sitede mal ve hizmetinizi pazarlayabilirsiniz. ABD’de “e-bay” ve “amazon” gibi satış siteleri bu hizmeti veriyorlar. Türkiye’de de “gitti gidiyor”, hepsi burada” gibi siteler aynı hizmeti sunuyorlar. - İsterseniz piyasada “hazır site” yazılımları da bulunuyor. Sitenizde; kendinizi, servislerinizi veya mallarınızı tanıtan; iletişim ve şikâyet hatlarının, işinizdeki gelişim konusunda haberlerin yer aldığı alanlar olmalı. Hatta sitenizi denetleyecek, size yardımcı fikirler üretecek kişilere ulaşabileceğiniz anket siteleri bile var. “SurveyMonkey” bunlardan birisi. - İşin başında internet “hosting” servisinizi başkalarıyla kolayca paylaşabilirsiniz. “http://website.1and1.co.uk” sitesi bunlardan birisi. “heart internet” sitesi, isim seçiminde yardımcı olacak sitelerden birisi. “WordPress” kullanarak, çeşitli bloklarda yer alabilir ve sitenizi hazır hale getirebilirsiniz. - Bundan sonra, “google” ile iletişime geçme, markalaşma, sitenize ilave geçiş bağlantıları sağlama gibi bir üst aşama işleriniz olacak. Gördüğünüz gibi, hiç de zor değil.