Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Bilişim, Teknoloji »  Biyoteknoloji, Gen Müh.  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Teknik Bilgiler
 Gıda, Tarım Bilişimi
 Bilgi Sistemleri
 E-Devlet Uygulamaları
 e-Ticaret, e-İş
 Hassas Tarım
 CBS, Uzaktan Algılama
 Nanoteknolojiler
 Biyoteknoloji, Gen Müh.
 Diğer
Çiftçiler Ürünlerini İlaçsız Koruyacak 

Büyükşehir, ilaç kullanmadan bitkilerdeki zararlıların bertaraf edildiği biyoteknolojik mücadele konusunda çiftçileri bilgilendiriyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarımda gereksiz kimyasal kullanımını azaltmak ve ekolojik dengenin korunmasını sağlamak amacı ile önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. Bilinçsizce uygulandığında istenmeyen sonuçlar doğuran zirai ilaçların yerine 'kitlesel yakalama metodu' kullanılan tuzaklar sera ve bahçelere yerleştirildi. İlaç kullanmadan bitki zararlılarının bertaraf edildiği 'Biyoteknolojik Mücadele' adı verilen yöntem hakkında çiftçiler bilinçlendirildi. 

 
DOĞAL YÖNTEMLER KULLANILIYOR 
 
Büyükşehir Belediyesi, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaygınlaşan ve birçok problemi de beraberinde getiren tarımda kimyasal mücadele yerine doğal yöntemlerin kullanıldığı alternatif bir çalışmayı Kocaeli'de uygulamaya başladı. Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şefliği tarafından Kocaeli'deki köylerde başlatılan uygulama 'Biyoteknolojik Mücadele' adını taşıyor. Uygulama ile ilaç kullanmadan bitkileri zararlılardan korunması sağlanıyor. 
 
SERA VE BAHÇELERE TUZAKLAR 
 
Uygulama kapsamında Kandıra, İzmit, Karamürsel, Gölcük, Kartepe, Başiskele ve Gebze ilçeleri köylerindeki elma, kiraz, fındık bahçeleri ile seralara tuzaklar yerleştirildi. Doğal yöntemler kullanılan tuzaklar ile Elma İç Kurdu, Kiraz Sineği, Fındık Dalkıran, Domates Güvesi ve seralarda Beyaz Sinek ve Yaprak Galeri Sineği'nin zararlarının en aza indirilmesi amaçlanıyor. Biyoteknik mücadele hakkında bilgiler veren Büyükşehir yetkilileri, çiftçileri kimyasal kullanmadan yapılan bu mücadele sistemi konusunda bilinçlendiriliyor. 
 
BİTKİYE ZARAR VERMİYOR 
 
Çiftçi vatandaşların memnuniyetini kazanan Biyoteknik Mücadele yöntemleri sadece hedef alınan zararlıya etki ediyor. Bu yöntemlerde zararlıların anatomisi, morfolojisi, fizyolojisi, biyolojisi ve davranışları üzerinde etkili olan bazı maddeler kullanılıyor. Bu maddeler ile zararlıların bazı özelliklerini bozuyor ve bitkilere zarar vermesi önlenmiş oluyor. Biyoteknik mücadele ayrıca zararlıların popilasyonunu ortaya çıkarmaya yardımcı oluyor. 
 
İLAÇLARIN ETKİSİ ORTADAN KALKIYOR 
 
Ürünün korunmasında büyük rol oynayan zirai ilaçlar (pestisitler) istenmeyen bazı yan etkileri de beraberinde getiriyor. Bilinçsizce yapılan ve tekniğine uygun olmayan uygulamalar hava, su, toprak ve yabani hayatı olumsuz etkiliyor. Böylece insan, hayvan ve çevre sağlığı tehdit altında kalıyor. Öyle ki, gıda maddelerinde ilaç kalıntıları birikip, hedef alınan zararlılarda direnç oluşabiliyor. Önemli olmayan bazı zararlılar, zararlı konumuna geçip yararlıların ve doğal hayatın öldürülmesi ile doğal denge bozuluyor ve bitkilerde toksit etki görülüyor. Bu oluşumlar yoğun pestisit kullanımı ile günümüzde artan kanser vakalarına etken oluşturabiliyor. 
 
UYGULAMAYA BİR ÖRNEK 
 
Bazı sinek türleri sarı renk tarafından çekici bir etkiye sahip. Sarı renkli bir plastik levhalar üzerine renksiz, kokusuz, kurumaz ve suda çözünmez bir böcek yakalama zamkı sürülerek bu tuzaklar oluşturuluyor. Örneğin domates serasında beyazsineğin varlığını tespit etmek için fide dikimi ile birlikte dekara 1 adet olacak şekilde sarı yapışkan tuzak, bitkinin10-15 cm üzerinden asılıyor. İlk beyazsinek uçuşu belirlendikten sonra ise 10 metrekareye 1 tuzak gelecek şekilde 3 metre aralıklarla ardışık olarak aynı şekilde yerleştiriliyor. Tuzaklar kirlendikçe yenisi ile değiştirilir. Böylece beyazsineğin yapacağı zarar kimyasal kullanmadan önlenmiş oluyor. Bu tuzak aynı zamanda salatalık, patlıcan,biber, kabak, kavun, fasulye ve süs bitkilerinde de kullanılabiliyor. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çiftçiler Ürünlerini İlaçsız Koruyacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız