Ondokuzmayıs ilçesinde yetişen 'nebyan fasulyesi'ni ıslah çalışması başladı
SAMSUN (CİHAN) - Samsun'un Ondokuzmayıs ilçesinde yetişen 'Nebyan fasulyesi’nin genetik kaynaklarını koruma, ıslah edip, çeşitliliğini geliştirilmek ve verimliliğini artırmak amacıyla çalışma başlatıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen çalışma kapsamında genetik materyalleri toplanan fasulyeyle ilgili deneme üretimleri gerçekleştirilmeye başlandı. Sonuçların olumlu çıkması halinde fasulyenin bölge üretiminde ticari anlamda kullanılabilmesi ve pazar payının artırılması için coğrafi tescilinin yaptırılacağı öğrenildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Ondokuzmayıs Kaymakamlığı ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile yapılan 'Nebyan Fasulyesi'nin ıslah ve verimliliği artırma projesi başladı. Proje, ilçenin Aydınpınar Köyü'nde kurulan deneme amaçlı üretim arazisinde titizlikle yürütülüyor. Sadece bu yörede yetişen ve Samsun ile özdeşleyen ana ürünlerden olan Nebyan fasulyesi, tüketiciler tarafından da beğeniliyor.
TÜRKİYE'NİN FASULYE DEPOSU SAMSUN
Türkiye’de 80 bin ton fasulye üretiminin 64 bin tonunun üretildiği Samsun’un ülkenin önemli fasulye üretim merkezi olduğuna dikkat çeken OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya, nebyanın ise farklı özellikler taşıdığını söyledi. Yürüttükleri projeyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Balkaya, “Genetik kaynaklarını koruma altına alarak, bu fasulyenin ıslah edilmesi, çeşitliliğinin geliştirilmesi amacıyla ortak proje hazırladık. Yöredeki mevcut genetik materyali toplayıp bunları deneme çalışmalarına da başladık. Bu materyalin ıslah edilmesi bizim için önemli olduğu için tohumlarını kendi gen bankamız içinde muhafaza ediyoruz. Verimliliği üstün olan genetikleri seçerek bunları ıslah ediyoruz. Sonuçlar olumlu çıkınca coğrafi tescilini alacağız. Sonra da bölge üreticilerinin ticari anlamda kullanabilmesi ve pazar payının artırılmasını sağlayacağız.“ dedi.
Nebyan fasulyesinin taze tüketim yönünden uygun bir örnek olduğuna değinen Prof. Dr. Balkaya,“Diğer fasulye türlerine göre tohum ekim ve hasat süreleri daha farklı dönemlere rastlıyor. Özellikle hasat zamanı Ağustos 15 ile Ağustos sonu itibariyle başlıyor, yaklaşık 2.5 aylık zaman diliminde de ürünün hasadı yapılarak pazarlanıyor. Pazarda da tüketiciler tarafından oldukça beğenilen ve aranılan bir fasulye türü. Taze tüketim yönünden uygun, bakla şekli yönünden orta ve orta uzuna yakın, su içeriği yüksek, kıvrılma olmayan ve ayrıca herhangi bir kılçıklılık, taze tüketimde istenmeyen özelliği olmayan bir örnek. Lezzetli, yemeklik olarak tercih edilen bir fasulye.” bilgisini verdi.
Ondokuz Mayıs Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mahmut Eser, nebyanın ilçeye has bir fasulye çeşidi olduğunu vurguladı. Yörenin toprak, su, nem ve iklimine uygun olması sebebiyle aynı verimi ve kaliteyi almak başka yerlerde yakalamasının mümkün olmadığının altını çizdi. Çeşidin geliştirilmesini arzu ettiklerini bildiren Eser, çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.
Aydınpınar Köyü Muhtarı Mehmet Köse ise fasulyemizin patentini almayı düşündüklerini açıkladı. Köse, “Bu konuda başta kaymakamlık olmak üzere yöneticilerimiz yardımcı oluyorlar. Fasulye bizim için gurur verici. İleri ki zamanlarda daha da gelişerek iyi olacağını ürettiğimiz fasulyeyi pazarlayabilmemiz için girişimde bulundular. Tabi ki patentini almak da faydalı olacaktır.“ diye konuştu. |