OSMAN AROLAT / AROLAT'TAN Doğuş'tan tarım ve hayvancılığa bilimsel adım
Doğuş holding bir yandan tarım ve hayvancılıkta yeni bilimsel temelli yatırımlara girmeye hazırlanırken, bir yandan Niğde üniversitesine bağlı "Yüksek Tarım Teknoloji Fakültesini" kurarak iyi üretim için gerekli insan eğitimine yatırımı hayata geçiriyor. Bir yandan da üretilen kaliteli ürünlerin tüketileceği restoranlar zincirini geliştiriyor. Ve böylece Türk tarım ve hayvancılığı konusunda katma değeri yüksek bir ürün model yolunda bilimsel adım atıyor…
On yıl kadar önce rahmetli Ayhan Şahenk ile gittiğimiz memleketi Niğde'de üniversitedeki açılışın ardından, bana illa elma bahçesini göstermek istemişti. Bahçenin üstü ağlarla kaplıydı. Çok modern o güne kadar görmediğim düzendeki bir elma bahçesiydi. Bankacılık ve inşaat sektörünün önemli işadamı Ayhan Şahenk, elma bahçesini ve tarımla ilgili düşüncelerini gözleri parlayarak beni şaşırtan bir coşku içersinde anlatmıştı…
Ferit Şahenk'in bir süre önce "Tarım ve hayvancılık konusunda projelerimiz var" demesinin ardından Doğuş Grubu Etiler'deki Nusr-Et'in yüzde 50'sini 6.8 milyon dolara satın alarak girdiği sektörde daha sonra Lacivert, Hayal Kahvesi ve Kiva gibi restoranları da bünyesine kattı. Doğuş'un yiyecek-içecek sektöründeki işlerinin başında bulunan Levent Veziroğlu, yeni alım ve yatırımlarla restoranlar zincirlerinin içersindeki üniteleri 60'a çıkarmayı amaçladıklarını ve yurtdışına yatırım yapmayı hedeflediklerini söylüyor.
Doğuş grubunun bir yandan tarım ve hayvancılık alanında yeni yatırımlara gireceği, öte yandan Niğde Üniversitesine bağlı olarak YÖK'ten aldığı izinle "Yüksek tarım teknolojileri Fakültesi" kurma çalışmaları başlattığı belirtiliyor. Çok sayıda işsiz Ziraat Mühendisi varken YÖK'ün bu fakülte kuruluşuna izin vermesinin nedeninin eğitim modeli olduğu, fakültede sulama, tohum ve ekipmanlar konusunda son teknolojiler öğretilirken, ayrıca tarım yönetimi eğitiminin de verileceği açıklanıyor. Böylece fakültedeki eğitim bir lisans eğitiminden öte lisansüstü eğitim niteliğini içerecek.
Bunun yanı sıra Doğuş öncelikle yeme-içme sektöründe kaliteli malzeme temini için önce, hayvancılık sektörüne yatırım yapacak. Bu kaliteli eti bir yandan kendi restoranları için üretirken, bir yandan da geliştirip yeni bir et markası olarak piyasaya tüketiciye sunacak.
Niğde'de Yüksek Tarım Teknoloji Fakültesi bünyesinde uygulama alanlarında tarım yapılması için de Niğde toprağı ve havası ile uyuşan, katma değeri yüksek, pazarı olan ürünleri yetiştirmek için yeni tarımsal yatırımlar yapılacak.
Ancak, Niğde'den başlatılacak tarımsal üretim projesi bu kentle sınırlı kalmayacak. Ülkenin kayısı, fıstık, fasulye, kiraz, üzüm, zeytinyağı, çay, karpuz, fındık gibi önemli ve özellik taşıyan ürünleri ile ilgili olarak da katma değer artırıcı projeler bu ürünleriyle tanınan başka kentlerde geliştirilecek. Böylece ülkenin farklı yörelerinde o yöre toprağına özgün özel ve lezzetli isim yapmış ürünleri yöresel projelerle geliştirilip, hem gündemde tutulacak, hem de ölçek büyüterek markalaşmaları sağlanacak.
Bu bilimsel tarım hayvancılık projesinde yabancı uzmanlar da eğitici, bilgi verici ve projeci geliştirici olarak görev alacaklar.
Bu projeler hayata geçirilirken, 10 yıl kadar öncesinin olumsuz sonuç veren patates üretiminde İtalyanlarla yapılan ortaklığın, hangi nedenlerle olumsuz sonuç verdiğinin iyi irdelenip rapor haline getirilmesinin de büyük önemi olduğuna inanıyorum.
Bu olumsuz örneği hatırlamama bize, Anadolu'da " Bir sektöre yatırım için soru soranlara verdiğimiz yanıt" neden oldu: "Önce senin yatırım yapacağın alanda 5 başarısız olmuş, batmış firma bul, onlardan başarısızlıklarının nedenini öğren. Sonra, en az bir başarılı firma ile konuş. Eğer imkanın elverirse, dünyada bu işin en iyi örneğinin yapıldığı bir yeri ziyaret et."
Doğuş'un bu yeni yatırımının başarısıyla rahmetli Ayhan Şahenk'in ruhunu şad edeceğine inanıyorum… |