Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Bilişim, Teknoloji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Teknik Bilgiler
 Gıda, Tarım Bilişimi
 Bilgi Sistemleri
 E-Devlet Uygulamaları
 e-Ticaret, e-İş
 Hassas Tarım
 CBS, Uzaktan Algılama
 Nanoteknolojiler
 Biyoteknoloji, Gen Müh.
 Diğer
 


Çiftçinin Erken Uyarı Memnuniyeti

Hastalık ve zararlılara zamanında ve doğru ilaçlama yapılmasını sağlamayan istasyonlar, yağış miktarı, sıcaklık, yapraktaki nem gibi verileri GSM sistemiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğündeki bilgisayara aktarıyor. Sayfa 3'te Çiftçinin "erken uyarı" sistemi memnuniyeti Meyve bahçelerine kurulan erken uyarı sistemi ile ilaçtan büyük tasarruf sağlanırken, ilaç kalıntısının da önüne geçiliyor.
 
DENİZLİ (AA) Denizli'deki çiftçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün arazilere kurduğu tahmin ve erken uyarı istasyonları sayesinde, hem ilaca daha az para ödüyor hem de zamanında ilaçlama yaparak ilaçta kalıntı sorunundan kurtuluyor. Hastalık ve zararlılara karşı üreticiyi uyararak zamanında ve doğru ilaçlama yapılmasını sağlamayan istasyonlar, yağış miktarı, sıcaklık, yapraktaki nem gibi verileri GSM sistemiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğündeki bilgisayara aktarıyor.
 
Üreticiler de mantar ve diğer hastalıklara karşı, cep telefonuna gelen mesaj doğrultusunda zamanında ilaçlama yapıyor. Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, yaptığı açıklamada, meyvecilikte, ürün kayıplarına yol açan hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama ve ilaç kahntısız ürünün pazar payının her geçen gün büyüdüğünü söyledi. Sistemin, ilaçlamanın gerekli olup olmadığını ve uygun ilaçlama zamanını saptadığını belirten Kutlu, böylelilde zararlıların mücadelesinde para ve zaman kaybının önlendiğini kaydetti. Kutlu sistemin nasıl çalıştığını şöyle anlattı: "Otomatik olarak GSM hattı üzerinden bizim kurumumuzdaki bilgisayarlara veriler aktarılıyor. Biz bu verileri yorumlayarak doğru ilaçlama zamanını çiftçilerimize telefon mesajıyla bildiriyoruz. Bu şekilde, ürün çeşidine göre 2 - 5 ilaçlama daha az yaptırıyoruz. Böylece hem meyvelerde kalıntı sorununun önüne geçmiş oluyoruz hem de çiftçimizin boşu boşuna cebindeki parayı ağaçlara ilaç olarak atmasını engellemiş oluyoruz." Sezgin Kutlu, sistem sayesinde yaklaşık 500 dekarlık bir alandan, yılda 40 milyon lira kadar bir paranın çiftçinin cebinde kaldığını söyledi.
 
İlaçlama yüzde 50 azaldı Kocadere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feridun Özkan ise ihracata yönelik meyve üretiminin artması ile sağlıklı meyve elde etmenin de önem kazandığını belirtti. Özkan, verilerin yorumlandıktan sonra mesaj olarak gönderildiğini belirterek, "Örneğin narımız var, ayvamız var, armudumuz var, bu hastalıkla ilgili doğrudan mesaj geliyor. En son 'iç kurduna karşı ilaçlamanızı yapınız, reçetenizi ve faturanızı alınız' şeklindeydi" dedi. Yıllık 8 yerine artık 3-4 ilaçlama yaptıklarını üstelik de kalıntı sorunundan temelli kurtulduklarını belirten Kutlu, hem çiftçinin hem de ihracatçının kazandığını söyledi. Üretici Mevlüt Eraslan da Pamukkale ovasında tarımla uğraştığını ifade ederek, "Ayvada ve narda faydalı olabilecek bu erken uyarı sisteminin kurulmasından çok memnunuz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden gelen uyarılarla ilaçlama yaptığımızdan dolayı bize artı olarak dönüyor" diye konuştu. Üzüm yetiştiriciliği yapan Mehmet Yıldız da "Aşağı yukarı 7-8 yıldır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile çalışıyorum. Benim yıllık ilaca 4-5 bin lira gibi bir masrafım oluyordu. Şimdi bin 800-2 bin lira arasında değişiyor. Şimdiye kadar bir kez kurt ilacı attım, 1 ilaçlama daha yaparak salkım güvesinden bunu kurtarırım. Çok büyük tasarruf sağlıyor" sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çiftçinin, Erken Uyarı Memnuniyeti, erken uyarı sistemi, tarım
Link: Çiftçinin Erken Uyarı Memnuniyeti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız