Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Bilişim, Teknoloji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Teknik Bilgiler
 Gıda, Tarım Bilişimi
 Bilgi Sistemleri
 E-Devlet Uygulamaları
 e-Ticaret, e-İş
 Hassas Tarım
 CBS, Uzaktan Algılama
 Nanoteknolojiler
 Biyoteknoloji, Gen Müh.
 Diğer
 


Çukurova’da ‘hassas tarım’ çiftçinin önünü açacak

Çukurova’da başlatılan ‘Hassas Tarım Projesi’ ile toprağın röntgeni çekiliyor. Adana Ticaret Borsası (ATB), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa hazırlanan proje Haziran 2013’te uygulanmaya başladı.
 
Yüzde 75’i (300 bin TL) Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından hibe desteği verilen toplam 422 bin TL’ye mal olacak proje ilk aşamada 1,5 yılda pilot olarak 3 bin dekarlık alanda 14 çiftçiyi kapsıyor. Düzenlenen toplantıda Hassas Tarım Projesi hakkında bilgi veren ATB Başkanı Muammer Çalışkan, pilot uygulama alanlarında gerçekleşecek bu faaliyetle gübre kullanımında azalma, verim ve kalitede artış beklendiğini söyledi. Uygulama ile gübre kullanımındaki azalmanın yüzde 40’a kadar ulaştığını belirten Çalışkan, “Uygulama ülkemizde yaygınlaştırıldığında, tarımsal üretim girdi maliyetlerinde azalma, üretim ve kalitedeki atışa önemli katkı sağlanmış olacaktır.” dedi.

Proje ile borsa bünyesinde “Hassas Tarım Laboratuvarı’nın kurulması, 7 ayrı yerde İleri Tarım Teknolojilerinin Kullanımına Yönelik Hassas Tarım Uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantılarının yapılmasının planlandığını ifade eden Çalışkan, “Hassas tarım, tarımsal verimliliğini artırmak için toprak ve ürün yönetimini, kaynakların daha ekonomik kullanımı ile çevreye verilen zararın en aza indirilmesini sağlayan tekniktir. Bu kapsamda klasik üretimden vazgeçilerek, araziyi homojen olmayan değişken bir yaklaşımla ele alan bir uygulama biçiminin hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Burada amaçlanan ana unsur, tarımsal üretimde uygulanan girdilerin, ihtiyaç duyulduğu yerde, zamanda, miktarda kullanılmasıdır. Tarım toprağındaki değişkenliklerin belirlenerek işletilmesi hassas tarımın ana gayesidir.” diye konuştu.

HASSAS TARIM UYGULAMASI İLE VERİMLİ ALANLARIN HARİTALARI OLUŞTURULACAK
 
Geleneksel üretim sistemini değiştiren hassas tarım teknolojisinin başta ABD, gelişmiş bazı Avrupa ülkelerde kullanıldığına dikkat çeken Çalışkan, Amerika ve Avrupa’nın 2020’ye kadar hassas tarıma geçeceğini dile getirdi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Türker ise ‘Hassas Tarım Projesi’ ile arazinin röntgeninin çekildiğini vurguladı.
 
Geleneksel tarımsal üretimde taban ve üst gübre gibi girdiler tarlanın her yerine tekdüze ve aynı miktarlarda uygulandığını vurgulayan Türker, bu şekildeki üretim metodunda tarlanın bazı alanları için ihtiyaç duyulan miktarların altında veya üstünde tarımsal girdi kullanıldığını açıkladı. Üretim gerçekleştirilen toprağın her birim alanının fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri aynı olmadığını belirten Türker, şunları söyledi: “Bu nedenle, tarlanın belli alanlarından yüksek değişkenlik gösteren miktarlarda verimler elde edilmektedir. Ayrıca, tarlanın bazı bölümlerinde bitkinin ihtiyacından fazla girdi kullanıldığı için üretim maliyetleri yükselmekte, aynı zamanda toprak ve çevre kirletilmektedir. ‘Hassas Tarım Laboratuvarı’ ve belirlenen üretici alanlarında ileri teknolojilerin kullanımına yönelik yapılacak pilot uygulama ile hasat döneminde üretim alanlarından elde edilen veriler ile verim haritalarının oluşturulacak. Toprak analizleri ile verim haritalarının hassas tarım laboratuvarında birleştirilerek değişken oranlı gübreleme haritasına dönüştürülecek. Değişken oranlı gübreleme verilerinin gübre makinasına yüklenmesi ve taban gübre uygulamasının yapılacak. Azot sensörü ile değişken oranlı üst gübreleme gerçekleştirilecek. Değişken oranlı gübreleme sonucu elde edilen hasat verilerinden verim ve kalite haritaları hazırlanacak.”

HASSAS TARIM, ÇUKUROVA ÇİFTÇİSİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nde görevli Dr. İbrahim Hakkı Güçdemir ise bölgede sistemin adaptasyonunu hayata geçirdiklerini anlattı. Güçdemir, “Geniş çiftçi şartlarında denenmesi, uygulanması ve bir model oluşturulması çalışmasıdır. Burada güven, inanç önemlidir. Seçilen çiftçiler bize her türlü desteği veriyor. Çukurova 3-4 yıl içerisinde bu sisteme girecek. Bu uygulama Çukurova çiftçisinin önünü açacak.” şeklinde konuştu.

Ceyhan, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş Seyhan Ziraat Odaları ile Çiftçiler Birliği’nin iştirakçi olarak yer aldığı projenin tanıtım toplantısına Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, Çukurova Un Sanayicileri Dernek Başkanı İbrahim Tosmur ile çiftçiler katıldı. 
 
 
 
 
 
(CİHAN) 
 
 

Ekleme Tarihi
12.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: tarım, işsizlik, Şemsi Bayraktar, TZOB, Ankara
Link: Çukurova’da ‘hassas tarım’ çiftçinin önünü açacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız