Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Orhan Özçatalbaş, çiftçilerin tarım sektöründe bilişim teknolojisi kullanımı bakımından Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Orhan Özçatalbaş Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ülkede sera, kümes ve büyükbaş süt sığırcılığı dışında tarım sektöründe bileşim teknolojisini kullanımının yok denecek kadar az olduğunu söyledi.
Tarım ve gıda sektöründe araştırma, eğitim-öğretim, yayım, üretim, işletme pazarlama, lojistik ve ticaretin her alanında bilişime ihtiyacın olduğunu belirten Özçatalbaş, Avrupalı çiftçilerin tarım teknolojilerini yakından takip ettikleri ve kullandıkları için olası bir durumda erken uyarı sistemini devreye soktuklarını kaydetti.
Özçatalbaş, "Ülkemizde tarım sektörü diğer birçok sektöre göre bilişim kullanımında yetersiz kalmaktadır. Oysa başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa ülkelerinde 2000 yılı itibariyle çiftçilerin yüzde 83'ü bilgisayara, yüzde 73 cep telefonuna, yüzde 42'si faksa, yüzde 32'si internet bağlantısına sahip olduğu ve yüzde 17'sinin de elektronik bültenleri günü güne okuyor. Haritacılık yönünden yapılabilecek uydu bağlantılı coğrafi bilgi sistemi tarımda alanında rahatlıkla kullanılabilir. Teknoloji kullanımıyla çiftçilerin cep telefonuyla hava durumu, sıcaklık, nem ve rüzgâr şiddetiyle ilgili bilgiye anında sahip olur. Ürün üretimi ve pazarlamasında da çiftçinin acilen bileşim kullanımına ihtiyaç var." diye konuştu.
Babadan kalma yöntemlerle tarım yapmanın tarihe karıştığını belirten Özçatalbaş, Alanya, Manavgat, Elmalı, Korkuteli, Gündoğmuş, Demre, Kaş ve Gazipaşa'da tarım ürünleri yetiştiren çiftçinin dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini söyledi.
Çatalbaş, kaliteli ve nitelikli ürün almanın yolunun çiftçi eğitimiyle birlikte bileşim teknolojisini sonuna kadar kullanmaktan geçtiğini kaydetti.
|