20 milyon tarım parseli uzaydan izleniyor Uydu görüntülerinin zirai bilgiye dönüştürülmesiyle tarım alanlarındaki gelişmeler artık anında takip edilecek. Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (Tarbil) Projesi Müdürü Doç. Dr. Berk Üstündağ, bu proje sayesinde tarım alanlarından toprak ve ürün özelliklerinin izlenebileceğini söyledi. Türkiye’de 20 milyonun üzerinde tarım parseli kayda geçti.
Fahri Sarrafoğlu' nun haberine göre, Tarımsal Rekolte İzleme ve Tahmin Sistemi (TARİT) projesi kapsamında pilot olarak, çoğu GAP’ta olmak üzere 20 milyon dolar yatırımla 100 istasyon kuruldu. Her biri 13 metrelik olan istasyonlardan alınan veriler çiftçiye ücretsiz gönderiliyor. Çiftçiler bu sayede bölgedeki hava basıncı, ısı, nem, rüzgârın yönü ve hızı, güneş, radyasyon şiddeti, saatlik veya aylık yağış miktarları, toprak ısısı ve nemi gibi verilere bilgisayarından ulaşabiliyor. Sistemle ayrıca don uyarılarını görüp önlem alma, verimin yıllar arasındaki verilerini mukayese, aynı tohumun hangi yıl, hangi mevsimsel şartlarda hangi ölçüde geliştiği gibi karşılaştırmalar yapma imkanı elde ediliyor.
Bin 200 istasyon
Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (Tarbil) Projesi Müdürü Doç. Dr. Berk Üstündağ, projenin başarılı olmasıyla3 birlikte önümüzdeki dönemde bin 200 istasyonun daha aktifleşeceğini söyledi. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı ile yapılan çalışmada, Cumhuriyet tarihinde ilk defa 20 milyonun üzerinde tarım parselinin sayısal ortamda kayda geçirildiğini belirten Üstündağ, “Böylece çiftçi kayıt sistemi numarası ile mobil cihazlarla her yerden Tarbil verilerine parsel seviyesinde erişilmesi ve sisteme girilen zirai faaliyete ilişkin destekleyici bilgi alınması mümkün” dedi. Sistem sayesinde çiftçinin ürünü ektiği zaman önce istatistik olarak beklenen değerleri gördüğünü belirten Üstündağ, uydu görüntülerinden de ne kadar verim alabileceğini öğrendiğini söyledi.
Çiftçiye kolaylık
Tarbil istasyon yönetim sisteminin İTÜ’de geliştirildiğini ifade eden Berk Üstündağ, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Tarlalarda koşul ve zamana göre ezan, müzik gibi içerikleri otomatik oynatabiliyor. İstanbul Tarbil Merkezi ile çevre algısına göre otomatik sesli ve görüntülü iletişim kurabiliyor. İstasyonun yanına gelen çiftçi ya da bakım personeli Tarbil Merkez ile istasyon üzerinden görüşebiliyor. Çiftçiler bulunduğu yer ve ekeceği tohuma göre ideal ekim tarihi kestirimi, saatlik yağış tahmini, zirai uyarılar ve sulama yönetimi gibi bilgiye sahip olabiliyor.” Tarbil’in tarım ekonomisine katkıda bulunmak üzere herkesin sahiplenmesi gereken bir platform olduğunu vurgulayan Berk Üstündağ, bu platform kapsamında ziraat mühendisliğinden elektronik mühendisliğine kadar geniş bir alanda akademisyenlere tarıma yönelik Ar-Ge faaliyetleri için de ölçüm verileri sağlanacağını dile getirdi.
Yeni istihdam alanları
Tarbil tarıma doğrudan katkıları dışında bilişim, iletişim, zirai eğitim, danışmanlık, sigortacılık, gıda güvenliği ve zirai araç-malzeme üretimi alanında çalışan uzman firmalara da önemli yeni iş alanları açacak. Özel sektörün katkıları ile Tarbil verilerini kullanan entegre çiftlik yönetim sistemleri kullanıma girecek. Zirai eğitim içerikleri, uzaktan danışmanlık hizmetleri ve yönetim yazılımları Tarbil sanal marketinden çiftçilerin cihazlarına indirilebilecek. Böylece Türkiye zirai uygulama teknolojisi üretiminde de ilerleyecek.
Tarım araçları tasarlanıyor
Dünyada yerel ölçüm ve uydu görüntüleri ile uzaktan algılamaya dayalı tarım bilgi sistemleri hızla gelişiyor. Ancak Tarbil her ikisini çevrimiçi (on-line) bir sistemde mobil bilgi cihazları ile buluşturan, Bakanlığın resmi beyanlarının da yapılabileceği entegrasyon seviyesi en yüksek uygulama. Tarbil uyumlu tarım araçları şimdiden tasarlanmaya başlandı.
Maliyet yüzde 30 azalacakverim yüzde 25 artacak
Tarbil’in yaygın kullanımı ile ortaya çıkacak faydaları şunlar:
* Parsel bazında yüzde 30’a varan su tasarrufu ve ortalama yüzde 25’e varan verim artışı * Desteklemelerin hakkaniyetli yönetimi ile ihtiyaca uygun arz motivasyonu * Gübre ve kimyasal kullanımında yüzde 20-35 tasarruf * Zirai imkan ve faaliyetlerin sertifikasyonu ile finansman için teminatlandırı-labilirlik * Ulusal ve bölgesel planlamada çeşit-yetenek optimizasyonu ile genel üretim artışı
* Tahmin ve izleme sistemi ile depolama ve alım yönetiminde karar desteği |