Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  Ekonomi, Finans  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
 


Coca Cola'dan Pakistan’a 300 milyon dolarlık yatırım

Pakistan operasyonuna 2008’de başlayan Coca Cola İçecek, 2017’ye kadar 300 milyon dolar yatırım yaparak ülkede 3 fabrika daha kuracak. Şirket, bu yatırımla bölgedeki üretim kapasitesini 1.5 kat artıracak.

LAHOR - Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu 10 ülkede 23 fabrika ve 11 bin çalışanıyla 370 milyondan fazla tüketiciye hitap eden Coca-Cola İçecek (CCİ), 2008 yılından bu yana faaliyette bulunduğu Pakistan operasyonunu büyütüyor. Ülkede 6 üretim tesisi ile hizmet veren şirket, 300 milyon dolar yatırım ile 3 yeni fabrika daha açacak ve üretim kapasitesini 1.5 kat artıracak.

Coca-Cola İçecek’in Pakistan’daki faaliyetleri hakkında Lahor’da düzenlenen basın toplantısıyla bilgi veren Coca-Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla Yerlikaya, 10 ülkede 370 milyon nüfusa hizmet verdiklerini, Coca-Cola sisteminde satış hacmine göre 6’ıncı, nüfusa göre ise 2’nci sırada yer aldıklarını anlattı. Ünite kasa ölçümüne göre 1 milyar kasa satış yaptıklarını dile getiren Yerlikaya, 5 yılda 1 milyar dolar yatırım yaptıklarını bunun yarısından fazlasının Türkiye’de gerçekleştirildiğini söyledi.

Yerlikaya, “Pakistan operasyonunu 2008’de CCİ bünyesine kattık. Pakistan Türkiye’den sonra en büyük operasyonumuz. Türkiye satışlarımızın yüzde 59’unu, Pakistan ise yüzde 20’sini oluşturuyor. Onları Irak, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkeler takip ediyor. Burada 6 fabrikamız ve 12 depomuz var. 5 bin kişi çalışıyor” diye konuştu.

Pazar payı yüzde 34’e yükseldi

CCİ, ülkeye 2008’den bu yana 350 milyon dolar yatırım yapmış ve yatırım ile birlikte pazar payını yüzde 30 yükseltmiş. Şirket, şu anda ülkede yüzde 34 pay ile pazarda 2’nci sırada yer alıyor. Atilla Yerlikaya, geçen süreç hakkında şu bilgileri verdi: “Ülkede su ve enerji kıtlığı var. Bu alanlarda iyileştirmeler yaptık. 2010 yılından bu yana gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları ile litre başına ürün üretmek için harcanan su miktarı yüzde 37, enerji miktarı ise yüzde 12 oranında azaltıldı ve çalışmalarımız Coca Cola’nın bulunduğu 200 ülkede bizi bu alanlarda 1 numaraya çıkardı. Temiz içme suyunun büyük sorun olduğu coğrafyada 2015 yılı sonuna kadar 500 binden fazla kişiye temiz su iletilmesini hedefl eyen “Temiz Su Projesi” başlatıldı. 2013 yılında yürütülen enerji verimliliği projeleri sayesinde Pakistan’da 2 milyon kilowatt saat elektrik tasarrufu sağlandı.”

2020’de ülkenin nüfusunun 200 milyonu geçmesi bekleniyor. Şirket, 120 milyonu 30 yaş altı olan ülkede bunu bir fırsat olarak görüyor.

Yerlikaya, “3 yıl içinde 300 milyon dolarlık yatırım ile Multan, Islamabad ve Karaçi bölgelerinde 3 fabrika yapacağız, 275 milyon ünite kasa olan üretim kapasitemizi 1.5 kat artıracak, çalışan sayısını da 5 bin 500’e çıkaracağız” dedi. Şirketin Pakistan’ın yanı sıra Kazakistan ve Tacikistan’da da yatırım planları var.

"321" dedi, gençleri harekete geçirdi


321 Başla! projesiyle faaliyet gösterdiği ülkelerde okul çağındaki gençlerin sosyal ve fiziksel gelişimine katkı sağlamayı hedefl eyen Coca-Cola İçecek, Pakistan’da da bu projeyi yürütüyor. Yerel dilde 321 Bhago! adıyla anılan projeye katılan öğrenciler, çeşitli spor aktivitelerinin yanı sıra özgüvenlerini ve kendini ifade etme becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalarda bulunuyor. Pakistan’da ihtiyaç sahibi 22 okulda 5 bin gence ulaşılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Coca Cola, CCİ, Pakistan, yatırım, Atilla Yerlikaya, fabrika, üretim
Link: Coca Cola'dan Pakistan’a 300 milyon dolarlık yatırım




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız