Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  İşletme Yönetimi  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
 


İSO İkinci 500 Büyük’te de gıda ağırlığı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun ardından Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesini de açıkladı. Tarım ve gıda sektörünün 95 firma ile yerini aldığı İkinci 500 Büyük listesinde, Teksüt, Felda Iffco Fıda ve Enka Süt ilk 10’a girdi.

İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2013 yılı araştırmasında ilk sırayı, 2012 yılı çalışmasında 21. sırada bulunan “Gamateks” aldı.

İSO’dan yapılan açıklamaya göre, 2013 yılı araştırmasında, İkinci 500’deki şirketlerin de geçen ay açıklanan Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ile benzer sorunlarla iç içe olduğu sonucu ortaya çıktı. İkinci 500’deki şirketlerin 2012 yılında 34,3 milyar liraya yakın olan toplam borçları 2013 yılında %28,5 artarak 44 milyar lirayı aştı.

Geçen yıl toplam borçlardaki artışın, İkinci 500 Büyük şirketteki borç/öz kaynak oranlarına da ciddi bir negatif etki yaptığı görüldü. Bu da 2012 yılına göre net satışlarını %13,4 artırarak 73,6 milyar liraya çıkaran İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun özellikle vergi öncesi dönem kar ve zarar toplamı kalemini %30,2 azaltması sonucunu meydana getirdi.

Toplam borçları 2013’te %28,5 ile Birinci 500’e göre 3 puan daha fazla artan İkinci 500’deki şirketlerin, özellikle uzun vadeli borçlarının büyük şirketlere göre %61,8 oranında artması dikkati çekti.

İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun ihracatı 2013 yılında %3,7 oranında artarak 10 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatının %0,4 gerilediği 2013 yılında Birinci 500 kuruluşun ihracatı %0,7 oranında düşerek 63,3 milyar dolar olmuştu. İSO İkinci 500'ün ihracatının toplam satışları içindeki payının geçen yıl %25,9 olması da önemli bir gösterge oldu.

İkinci 500’ün toplam ihracatının Türkiye ihracatı içindeki payı ise 2012 yılında %6,4 iken, 2013 yılında %6,6'ya yükseldi. İkinci 500 şirketleri ihracatta Türkiye ortalamasının ve Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun üzerinde performans gösterdi. İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun ihracattaki göreceli rekabetçiliği orta-uzun vadede ümit verirken, ihracat desteklerinde orta ölçekli firmaların önceliğini de ortaya koydu.

Açıklamaya göre, geçen yıl yaşanan finansal dalgalanmalar şirketlerin tüm dengelerini olumsuz etkiledi. Bu nedenle, özellikle İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun borçlar ve öz kaynaklar ilişkisini gösteren verilerinde bozulma meydana geldi.

2013 yılı “İSO 1000” listesine giren şirketlere bakıldığında şirketlerin borçluluk oranlarının 2012 yılına göre yükseldiği ve finansman giderlerinin yükselmesiyle karlılıkların düştüğü sonucu ortaya çıktı. Yüksek borçlanma ve finansman gideri ile düşük karlılık, şirketlerin finansman ihtiyaçlarını artırarak daha çok mali borçlanmaya gitmelerine sebep oldu. Bu da şirketlerin öz kaynaklarının aktifler içindeki payının gerilemesine neden olarak, şirketlerin kaynak yapısı ve bilanço dengesini bozdu.

Son yıllarda İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun giderek borçlanarak büyümesinin sağlıklı bir gelişme olmadığının altı çizilen açıklamada, sonuçların sanayi sektörünün içinde bulunduğu finansman yükünü tüm açıklığıyla ortaya koyduğu vurgulandı.

Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2013 araştırmasının sonuçlarını değerlendiren İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin geleceğine yön verecek olan bugünün küçük ve orta boy şirketlerinin yeniliğe açık, esnek, daha farklı ve değişimleri daha hızlı yapma noktasında iyi bir performans sergilediklerini söyledi. Bahçıvan, şunları kaydetti:

“Bütün bu veriler bize Türkiye ekonomisinin alt yapısında çok iyi bir aktör sermayesi olduğunu gösteriyor. Fakat gelin görün ki bu sermaye, doğru bir finansman modeli ile desteklenmiyor. Yani iyimserlik var, cesaret var, girişimcilik var, fırsatları doğru kullanma potansiyeli var. Fakat finansal enstrümanları iyi kullanma ve şirketlerimize bu konuda alternatifler yaratma noktasında sınıfta kalıyoruz.

Bunu, finansal rasyoları en az Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu kadar bozulmuş olan İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda da açıkça görüyoruz. Net satışlarını yüzde 13, esas faaliyetlerini de yüzde 50’ye yakın artıran şirketlerin, bu karlarının yarısından fazlasını finansman gideri olarak kaybetmesi başka neyle açıklanabilir? Bugün şirketlerimizin bunu yaşamasının en büyük nedeni, borçlarının varlıklarına oranının yüzde 60’ı geçmesidir.

Türkiye, üretim noktasında bu şirketlerimiz ile geleceğe yürüyecekse, mutlaka sanayimizi ve sanayicimizi doğru finansal enstrümanlar ile beslemek zorundadır. Sanayicilerimiz de global ölçekte kullanılan bu enstrümanları kullanma noktasında, muhafazakarlığı bir kenara bırakarak bono, tahvil, halka arz, uzun vadeli finansman, ortaklıklar, risk yönetimi ve hedging gibi borçlanma araçlarından yararlanma yollarını da araştırarak kullanmalıdırlar. Oysa şirketlerimiz bugün çoğunlukla banka kaynaklı borçlanma ile hayatlarını sürdürmeyi tercih etmektedirler.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İSO İkinci 500 Büyük’te, gıda ağırlığı
Link: İSO İkinci 500 Büyük’te de gıda ağırlığı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız