Kervan, dünyanın en yaygın 'yumuşak şekerci'si Cirosunda ihracatın payı yüzde 70 olan Kervan Gıda, Bebeto markası ile dünyada en fazla satış noktası olan yumuşak şeker üreticisi haline geldi.
Dünyada en fazla satış noktası olan yumuşak şeker üreticisi Türkiye’den bir firma: Kervan Gıda. Kervan, Bebeto markası ile dünya çocuk gıda pazarında en fazla ürün çıkaran üçüncü şirket olma başarısını da göstermiş. Kervan Gıda çift haneli büyümelere alışık bir şirket. Türkiye’den yapılan toplam yumuşak şeker ihracatının yarısını gerçekleştiriyor. Cirosunda yurtdışı satışın payı yüzde 70. Hedefl erinin 5 yılda dünyada 500 Bebeto satış noktasına ulaşmak olduğunu açıklayan Kervan Gıda Pazarlama Grup Başkanı Bihter Koçum, önümüzdeki süreçte yurtiçi pazardaki penetrasyonlarını artırmayı hedefl ediklerini anlatıyor.
Türkiye’de olmayıp yurtdışında satılan pek çok ürünü var
Kervan’ın bazı ürünleri var ki Türkiye’de satılmıyor ama yurtdışında var. Turquality firması haline gelmesinden sonra Kervan’ın vizyonu genişlemiş. Nasıl mı? Koçum şöyle anlatıyor: “Biz çocuklara yönelik bir firmaydık ama Turquality programının verdiği destekle yurtdışı pazarlarda yayıldıkça yumuşak şekerin yurtdışında büyükler tarafından da tüketildiğini gördük. Gençler, yetişkinler hatta yaşlılar tüketiyor... Çocuğun harçlığı belir- Kervan, dünyanın en yaygın yumuşak şeker üreticisi oldu li, ucuz olmak zorundasınız. 15 yıl oldu biz hala 25 kuruşa ürün yapmak zorundayız. Ama yetişkinlere yönelik ürünlerde fiyat hassasiyeti daha az oluyor. Bu segmentte yurtdışında büyüyoruz.”
Kervan Gıda yumuşak şekerde Ar-Ge’ye büyük önem veriyor. İspanya’da bu alanda uzmanlaşan laboratuvarlarda sürekli yeni denemeler yapılıyor, Türkiye’de kendi Ar-Ge birimleri yetmediğinde TÜBİTAK’ın laboratuvarları kullanılıyor. Ar-Ge’de 8 kişi çalışıyor, İTÜ’den de bu süreçte destek alınıyor. Böylece farklı ve fonksiyonel ürünler ortaya çıkıyor. “Önümüzdeki 5 yılda hangi ürünleri çıkaracağımız şu anda belli ama Türkiye bu gelişmelere hazır değil” diyor Koçum.
Probiyotik yumuşak şekeri dünyada ilk biz ürettik
Kervan, probiyotik yumuşak şekeri dünyada ilk kez üreten firma. İçindeki maddeler sayesinde bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağladığı iddia edilen bu yeni ürün yurtdışında çok beğenilirken Türkiye’de talep görmemiş. Almanya ve ABD’de kişi başına yıllık yumuşak şeker tüketimi 2 kilogramı aşmış durumda. Türkiye’de ise bu miktarın 200 grama yeni çıktığını anlatıyor Bihter Koçum. Türkiye’de genç ve yetişkinlere, “Biz size yönelik de ürün yapıyoruz” demenin yolunu arayan Kervan, bu noktada çok tutulan mobil oyun Candy Crush’ın lisansını alma kararı almış. Türkiye’de her 4 kişiden birinin oynadığı bu oyunun şekerlerini ekim ayında üretmeye başlayacaklarını anlatan Koçum, “Çok iyi hazırlandık. Bu ürün de Bebeto Candy Crush markası ile marketlerde olacak” bilgisi veriyor.
Japonya’da gurme markette yılın ürünü seçildi
Kervan Gıda, AB, Japonya gibi zor pazarlara ihracat yaptığı için tüm uluslararası gıda standartlarına maksimum özen gösteriyor. Doğal boya ve doğal aromaya 4 yıl önce geçtiklerini anlatan Koçum, “İhracat odaklı şirketlerin ürünlerini güvenerek tüketebilirsiniz” diyor. Japonya’da Sony Grubunun sahibi olduğu gurme marketlerde Bebeto markalı yumuşak şekerler yılın ürünü seçilmiş. “Büyük bir başarı çünkü Japonya dünyanın en zor pazarı, çok titizler” diye anlatan Koçum, Sibirya pazarının da yeni girdikleri bir pazar olduğunu söylüyor. Eğlence adası konsepti ile dünyaya yayılıyor
Kervan Gıda “Eğlence Adası” konsepti ile açtığı yumuşak şeker satış noktalarını 25-30 bin dolara mal ediyor. Maliyet düşük olunca, 5 yılda 500 Ada hedefi konulmuş. 80 ülkeye ihracat yapan firma, Madagasgar’dan Maldivler’e çok farklı ürünlere mal gönderiyor olmalarının bu hızlı yayılma planının bu sayede hızla hayata geçebileceğinin hesabını yapıyor. Dünyada Kervan’dan önce en yaygın ağı olan yumuşak şeker şirketi Sweet Factory imiş. Bu firmanın 70 noktada olduğunu anlatan Koçum, “Onları geçtik, şu an dünyanın en yaygınıyız. 7 tane Eğlence Adası’nı Makedonya’ya açıyoruz, geçen hafta İspanya’da metrolara açtık. Rusya’da iki Ada’mız var. Türkiye’de 20 noktaya ulaştık, yurtdışında 65’i bulduk” bilgisini veriyor. Bugün en büyük oldukları pazar Suudi Arabistan. Bihter Koçum, bu pazarda helal sertifikaları sayesinde önemli bir avantaj yaşadıklarını, 50 Ada açtıkları bu pazarda büyüme hedefl erinin iddialı olduğunu vurguluyor. İhracat geliri 50 milyon $’ı buldu
Mağazalaşmada hedeflerinin ciro olmadığını vurguluyor Koçum. 80 ülkeye ihracat yapan Kervan’ın ihracat geliri 50 milyon dolar. Ancak Ada’ların yaygınlaşması Bebeto markasının tanınırlığı açısından bir pazarlama unsuru olarak kullanılıyor. Bihter Koçum, “Markamı, merkezi yerlerde ilan vermek yerine buralarda ürünümü satarak tanıtıyorum” diyor. Kervan’ın ihracatının 10 milyon doları ABD pazarına gerçekleşiyor. Bu ülkede bir ofislerinin olduğunu anlatan Koçum, Tesco dev marketlere ürün verdiklerini, Wall Mart ile de görüşme halinde olduklarını anlatıyor. Hedef iki yıl içinde ABD’ye ihracatı 2 kat artırarak 20 milyon dolara çıkarmak.
Ortadoğu'da Bebeto'nun bilinirliği yüzde 40'ın üstünde
İngiltere’de de bir ofis açmış Kervan, çok güçlü bir rakibinin tepe yöneticisini transfer ederek... Suudi Arabistan’da da bir ekip oluşturulmuş durumda. Yumuşak şeker çok katma değerli bir ürün değil, gelecek yıl için ihracat hedeflerini sorduğumuz Koçum, “63 milyon dolar ama konteyner bazında çok, çok büyük bir rakam bu” diyor. Nielsen araştırmalarına göre Ürdün, Irak, Filistin’de, tüm Ortadoğu’da Bebeto’nun bilinirliği yüzde 40’ın üzerindeymiş. Koçum, helal üründe bu pazarda çok güçlü olduklarını anlatıyor.
Çok ortaklık teklifi geliyor ama biz finansal ortak aramıyoruz
Dünyada hızla yayılan, global bir şirket gibi çalışan Kervan Gıda, uluslararası yatırımcıların da ilgisini çekmiş. Çok ortaklık teklifi geliyor mu diye soruyoruz, Bihter Koçum şöyle yanıtlıyor: “Evet, ama biz finansal ortak aramıyoruz. Bu sektördeki duayen firmalardan biri bir işbirliği teklifi getirirse ona sıcak bakabiliriz ama finansal bir ortaklık için bu söz konusu değil. Ortadoğu’dan özellikle çok teklif geliyor. Finansal fonlar her gün arıyor. Öyle bir ortaklık aramıyoruz.” Peki yurtdışında bir üretim merkezi kurmak söz konusu olabilir mi? “Yatırımcılardan özellikle Ortadoğu’dan üretim merkezi kurmamız için çok cazip teklifler geliyor. Ancak kalitemizi koruma konusunda çok hassasız. Bu sadece makine almakla olmuyor. Ar-Ge konusunda endişelerimiz var. Ortadoğu’da üretim yapabilsek bütün bölgeye vergisiz mal gönderebileceğiz ama kaliteyi tutturamama endişesi ile bu teklifleri değerlendiremiyoruz.”
Hiçbir krizden etkilenmedik, biz faydalı bir ürünüz
“Biz çocuklara yönelik ürünler sattığımız için krizlerden hiç negatif etkilenmiyoruz. Bilakis kriz dönemlerinde daha çok satıyoruz çünkü çocuğuna kriz dönemi istediğini alamayan aileler şeker alarak bunu telafi ediyor. Yumuşak şekerin ana maddesi jelatin. Anneannelerimizin sığır kemiklerini kaynatıp yaptığı jelatin. Aynı prosesten geçiyor. Kıkırdak dokusunun gelişmesine yardımcı oluyor. Meyve ve bitki özleri kullanılıyor. İçindeki en zararlı şey şeker, tamamen doğal boyalar kullanılıyor. |