Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
 


Ceday’ı kurdu, çiftçilere teknoloji götürdü

Yurtdışından bin 500 euroya getirilen elektronik cihazın yerlisini 500 euroya üreten genç girişimci Murat Varlıklı, kurduğu şirketle bir yandan tarımda verimliliği arttırırken, diğer yandan da ithalatın önüne geçiyor.

İZMİR - Genç girişimci Murat Varlıklı, kurduğu Ceday Bilişim Teknolojileri Ltd. Şti. ile tarımı teknoloji ile buluşturuyor. Tarım araçlarına elektronik mekanizmalar ekleyen Ceday, çiftçinin traktörünün kabininden, tohumun toprağa düşüp düşmediğini, hangi arayla dikildiğini, kaç dönüm alan ektiğini ve birim maliyetini görebileceği teknolojik cihazlar üretiyor.

Tohum sayacı ve ön ödemeli kuyu kontrol sistemi üretiyor

Türkiye’de üretilmeyen ürünleri ürettiklerini söyleyen Murat Varlıklı, ürünlerinde ağırlığı tarım sektöründe toprak işleme makinelerine yönelik elektronik cihazların oluşturduğunu kaydetti. Pnömatik hassas ekim makinesi, tohum sayacı, sulama kontrol sistemi, ön ödemeli kuyu kontrol sistemi, klimatik ve ilaçlama makinesi kontrol sistemi gibi tarımsal faaliyetlerde verimi arttırmaya yönelik cihazlar ürettiklerini söyleyen Varlıklı, bu sistemlerin üzerine monte edildiği tarım araçları ile birlikte yaklaşık 45 ülkede kullanıldığını vurguladı. Murat Varlıklı, geliştirdikleri Kuyu Kontrol Sistemi ve Isı Nem Ölçüm Cihazı’nın KOSGEB desteği aldığını belirterek, “1999 yılında kurulan şirketimiz, bugüne kadar zaman ve emek tasarrufu sağlayan ürünleri geliştirmek ve bir adım ileriye taşımak için çalışmalarını sürdürdü. Sektörün ihtiyaçlarını belirleme ve ihtiyaçlara çözüm bulma konusunda, lider üreticiler ve temsilcileri ile bilgi birikimlerini ve tecrübelerini paylaşarak ürünlerimizi sürekli geliştiriyoruz” diye konuştu.

Tarım sektörü için ürettikleri belli başlı ürünlerle ilgili bilgi veren Varlıklı, Pnömatik Hassas Ekim Makinesi’nin toprağa istenilen aralıklarla tohum bırakılmasını ve Tohum Sayacı ile de tohumun tek tek toprağa düşüp düşmediğini kontrol edebildiğini aktardı. Varlıklı, işlenen alanın büyüklüğünü hesaplamak için Dekar Metre cihazı ürettiklerini, sulama ve ilaçlama makinelerine yönelik elektronik ürünlerinin de bulunduğunu dile getirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında yürütülen ‘Sanayi Tezleri SAN-TEZ Programı’na Elektronik Kontrollü Hassas Ekim Makinesi ile dahil olduklarını belirten Murat Varlıklı, Ege Üniversitesi ve bir tarım makinesi firması ile birlikte bu program için geliştirdikleri ve saha testleri başlayan elektronik kontrollü hassas ekim makinesinin 2015 yılında piyasaya çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Desteğe ihtiyaçları olduğunu anlatan Varlıklı, "Devlet 6 yıldır tarım makinelerine hibe destek veriyor. Ancak, tarım makinelerinin üzerindeki elektronik destek kapsamında değil. Bu tür cihazların kullanımının yaygınlaşması içinsöz konusu destek kapsamına alınması bizim gibi teknoloji üreten firmaların gelişmesini sağlayacaktır” dedi.

Ürünleri Türkiye’nin döviz kaybını önlüyor

Murat Varlıklı, yurtdışından bin 500 euroya getirilen bir elektronik cihazın yerlisini 500 euroya ürettiklerini, ürünleri ile bir yandan tarımda verimliliği artırırken, diğer yandan da ithalatın önüne geçerek ülkenin döviz kaybını azalttıklarını ifade etti. Yazılım şirketi olarak yola çıkan Ceday’ın özel tasarım elektronik ürünlerin üretimine yöneldiğini söyleyen Varlıklı, 2004’ten itibaren ağırlığı tarımsal ürünlere verdiklerini dile getirdi. Varlıklı, ürünlerinin teknolojisini kendi bünyelerinde üreterek kendi cihazlarına adapte ettiklerini belirterek, “GSM altyapısı ile hayal edilen her şeyi yapabiliyoruz. Tarıma yönelik geliştirdiğimiz cihazlarla teknolojiyi tarlaya getirmiş oluyoruz. Bizim cihazları kullanan çiftçi, traktörünün kabininden inmeden tarlayı işleme sürecini kontrol edebiliyor" dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: CEDAY, bilişim, tarım, Murat varlıkklı
Link: Ceday’ı kurdu, çiftçilere teknoloji götürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız