Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Ocak 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer

Yılda 3 ton sebze çöpe gidiyor. Devlet yılda 7 milyar zarar ediyor. Vatandaşın cebinden ise her ay enaz 100 lira fazla para gidiyor...


Türkİye'de yılda 46 milyon ton sebze ve meyve üretimi yapılıyor. Bunun ancak yüzde 30-35 civarının kayıt altına alındığı belirtiliyor. Bu arada TUİK'in verilerine göre, 2008-2009 döneminde yetiştirilen 25 milyon ton sebzenin yaklaşık 3 milyon tonunun tüketim sırasında ziyan oldu. Tarım ülkesi olarak bilinen Türkiye'de diğer ülkeler gibi bir Tarım Politikası Yasası olmadığı için yanlış ekim sonucu her ay bir sebze zam şampiyonu oluyor. Bunun son örneği ise fiyatı 4 TL'ye fırlayan soğan oldu. Soğan üreteciyi güldürürken tüketiciyi üzdü. Önümüzdeki yıl ise bunun tam tersinin olacağı ifade ediliyor.

ZAM ŞAMPİYONLARI
Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları ve Tüccarları Federasyonu Başkanı Burhan Er zam şampiyonlarının çıkmasının enflasyonun fırlamasının yaklaşık 3 milyon ton sebzenin çöpe gitmesinin nedenlerinin başında Tarım Politikası Yasası'nın bulunmamasının geldiğini belirtip, 'Ekim ihtiyaca göre değil de gelecek kazanca göre yapıldığı için fiyatlar fırlıyor. Bir yıl üretici bir yıl ise tüketici seviniyor ya da üzülüyor. Önceki yıllarda soğan üreticisi zarar etti. Geçen ve bu yıl ekimı az yapınca soğan zam şampiyonu oldu. Bunun yanında dengesiz yapılan ekim sonucu fiyatlar % 500 varan artış gösteriyor. Zam şampiyonları çıkıyor. Üretici iflasları ise artıyor' dedi.

HATALI EKİM
Er, yapılan hatalı ekimin sadece üreticiyi değil, komisyoncu ve tüketiciyi de etkilediğini belirtip,'Ekim politikası olsa en başta bu kadar sebze çöpe gitmez. Bugün 1.5 TL'ye satılan domates 1 TL'ye, 1.2 TL'ye satılan biber ise 800 kuruşa yenir.
Ayrıca tezgahlar zam şampiyonu görmeyeceği ve her ürün normal miktarda olacağı için fiyatları da yükselmeyecek. bunun sonucunda da çılaşanın yada emeklinin ayda enaz 100 lira karı olacak' dedi. Ayrıca devletin de kasasınada 7 milyar TL fazla para gireceğini sözlerine ekledi

 

http://www.gunes.com/

Ekleme Tarihi
20.05.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız