Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Ocak 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
 


'Çözüm' ayarlı 'GAP' geliyor

Terörün sonra erdirilmesi için başlatılan çözüm süreci 'GAP Eylem Planı' ile hızlandırılacak. Dört yıllık dönemi kapsayacak plan ile bölge, tarıma dayalı ihracatın merzi olacak. Gelir eşitsizliğini giderecek projeler desteklenecek.

Çözüm sürecindeki kararlılığını ortaya koyan hükümet, bu süreci Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile hızlandıracak.Bu kapsamda 2018'e kadar uygulanacak GAP Eylem Planı hazırlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklaması öngörülen planla, gelir eşitsizliğini giderecek, dezavantajlı grupları önceleyen ve yaşanabilir mekanlar oluşturan projeler desteklenecek.

21.YÜZYILIN YILDIZI

Güneş ve biyokütle enerjisiyle üretim üssü haline getirilecek bölge, tarıma dayalı ihracatın da merkezine dönüştürülecek. 2014-2018 GAP Eylem Planı'yla, 'Güneydoğu'daki illerinin, 21. yüzyılın parlayan yıldızı haline getirilmesi' hedefleniyor. İnsan odaklı, dezavantajlı alan ve grupları önceleyen yeni planın bölgesel gelişimi hızlandırması öngörülüyor. Bu kapsamda, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ı kapsayan GAP'ta yeni dönem tamamlandığında 1.8 milyon hektar tarım alanının suya kavuşturulması planlanıyor. Şu ana kadar 16 barajın tamamlandığı ve 935 km uzunluğunda sulama ana kanalının inşa edildiği bölgede, sulama projelerinin yüzde 23'ü işletmeye alınabildi. Kalan kısımla ilgili çalışmalara ağırlık verilecek.

SOSYAL PROJELER

2008-2012 döneminde sorumlu kuruluşlara aktarılan 14.7 milyar TL'lik miktarın fiili yatırımlara dönüştüğü kaydedilirken, yeni dönemde de devam eden yatırımların hızla tamamlanması ve yeni projeler üretilmesi öncelik olacak. Ekonomik gelişimin yanı sıra, sosyal ve kültürel gelişimin hızlandırılması hedefleniyor.

2018'de 1 milyon hektar

Yeni dönemde organik ve iyi tarım uygulamalarına ağırlık verilecek. Öncelikli hedef, bölgeyi tarım ve tarıma dayalı ihracat merkezi haline getirmek. Bu amaçla rekabetçi ürünlere geçişle birlikte pazarlama olanaklarının genişletilmesine çalışılacak. Sulama projelerinin 2018'de 1 milyon hektarı aşması bekleniyor.

Dağdan inişi kolaylaştırma

Ekonomik gelişimle birlikte yaşanabilir mekanlar oluşturulması ve sosyal dönüşüm sağlanması da hedefleniyor. Uygulanacak projelerin, bölgedeki vatandaşların gelir düzeyini artıracağını belirtilirken yeni planda insanı hedef alan proje ve programlara yer verildi. Projeler, dağdan inişi de kolaylaştıracak.

GAP bölgeyi değiştirdi

GAP kapsamındaki yatırımlara 2013 yılı sonu itibariyle 54,5 milyar TL harcandı. Bu sayede bölge illerindeki ihracatın 2002 yılında 689 milyon dolar iken, 2013'te 8.9 milyar dolara ulaştığı belirtildi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: GAP, tarım
Link: 'Çözüm' ayarlı 'GAP' geliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız