Yüksek enflasyonun sebebi gıda Merkez Bankası, Temmuz'da yüzde 0.45 ile beklenenden yüksek gelen enflyasyonda gıda fiyatlarını sorumlu tuttu.
merkez bankası'nın enflasyon verilerinin ardından yayımladığı "Fiyat Gelişmeleri" raporunda, "Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir bu dönemde de sürmüştür" denildi.
"Temmuz ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9.32’ye yükselmiştir" denilen raporda ayrıca, "Hizmet grubunun enflasyon eğilimi yükselirken temel mal grubunun enflasyon eğilimi iyileşmeye devam etmiştir" saptaması yapıldı.
"ÇEKİRDEK"LERDEKİ YÜKSELİŞ
Merkez Bankası raporunda, "çekirdek" enflasyon göstergelerinden, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkile, tütün ürünleri ve altın dışındaki ürünleri kapsayan "H" ve enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ve tütün ile altın dışındaki ürünleri kapsayan "I" endekslerinin yıllık artışlarının, aylık bazda sırasıyla 0.22 ve 0.10 puan artışla yüzde 10.39 ve yüzde 9.75'e çıktığına işaret edildi.
"Enflasyonun 3 aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin yavaşlayarak da olsa devam ettiği gözlenmiştir" denilen raporda, şu değerlendirme yapıldı:
"Bu gerilemede döviz kuru gelişmelerinin temel mal grubu yıllık enflasyonu üzerindeki birikimli etkilerinin zayıflaması etkili olmuştur. Bu çerçevede mevsimsellikten arındırılmış verilerle temel mal enflasyonu eğilimindeki iyileşme sürmüştür. Buna karşılık, hizmet grubunda enflasyon eğilimi bu dönemde yükselerek çekirdek göstergelerdeki iyileşmeyi sınırlamıştır." |