Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Aralık 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Gübre »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


İşte arıtma çamuru mucizesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ocak ayında hizmete alacağı “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”nde kurutulan arıtma çamurları gübre olarak kullanıldı, büyük verim sağlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan çamuru yüzde 92 oranında kurutarak tarım alanlarında ve sanayide kullanılır hale getirecek “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”ni Ocak ayında hizmete alacak. Tesisten çıkacak çamurları çevre dostu ve ekonomik olması nedeniyle ısı üretiminde ek yakıt olarak kullanmak isteyen çimento ve kireç fabrikalarından olumlu görüşler alan İZSU Genel Müdürlüğü, çamurun tarımda ve yeşil alanlarda da değerlendirilebileceğini mısır üretimiyle gözler önüne serdi.

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, bunun için öncelikle Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma sahası içinde 500 metrekarelik deney alanı oluşturdu. Alanı ikiye bölen İZSU Genel Müdürlüğü ziraat mühendisleri, 250 metrekarelik normal toprağa 1.5 kilogramlık yemlik mısır ekti. Diğer 250 metrekarelik alana da aynı miktarda mısır ekilerek Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nde kurutulan arıtma çamuru gübre olarak kullandı. İki ayın sonunda arıtma çamurunun kullanıldığı toprakta büyüyen mısırların boyu 1 metre 75 santime ulaşırken, normal toprakta yetişen mısırların boyu 30 santimde kaldı.

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi henüz hizmete girmeden, buradan çıkan çamuru ısı üretiminde kullanmak isteyen çimento ve kireç fabrikalarından talepler almıştık. Çamuru kullanan fabrikalardan aldığımız sonuçlar çok olumlu. Kurutulmuş çamurun toprak iyileştirici olarak kullanılması için de arıtma sahamızda yemlik mısırla deneme çalışması yaptık, başarı sağladık. Çamurun kullanım alanı oldukça geniş. Tesisin işletmeye alınmasından sonra, kurutma tesisinden çıkan A sınıfı biyokatı özelliğine sahip çamurlar, sanayinin yanı sıra gübre ve toprak iyileştiricisi olarak tarımsal alanlarda, orman alanlarında park, bahçe ve rekreasyon alanları gibi açık alanlarda değerlendirilebilir” diye konuştu. 61.5 milyon liralık yatırımla Ocak ayında hizmete girecek tesiste, arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamur 4 kat azaltılarak 200 tona düşürülecek.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: arıtma çamuru mucizesi, gübre
Link: İşte arıtma çamuru mucizesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız