Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Gübre »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Gübre ihracatçısına Avrupa morali

Gübre ihracatında geçen yılın ilk 2 ayına göre 3 katı bulan ihracat artışında 4 Avrupa ülkesine yönelik yaklaşık 14 milyon dolarlık gübre satışı etkili oldu.

ANKARA - Türkiye'nin gübre ihracatı, bu yılın iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 kat artarak 22 milyon doları aştı. İhracat artışında, 4 Avrupa ülkesine yönelik yaklaşık 14 milyon dolarlık gübre satışı etkili oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, şubat sonu itibarıyla en fazla gübre ihracatı yapılan ülke 5,15 milyon dolar ile İtalya olarak kayıtlara geçti.

İtalya'yı sırasıyla Romanya (4,8 milyon dolar), İspanya (2,3 milyon dolar) ve Slovenya (1,5 milyon dolar) izlerken, söz konusu 4 Avrupa ülkesine geçen yılın ilk iki ayında hiç ihracat gerçekleştirilmemiş olması dikkati çekti.

Irak'a ihracat 11 katına çıktı

Gübre ihracatındaki artışta, Avrupa pazarının yanı sıra diğer bazı ülkelerin de payı oldu. Irak'a yapılan ihracat, ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık 11 kat arttı. Bu ülkeye gübre ihracatı, 128,3 bin dolardan 1,4 milyon dolara ulaştı.

İhracatta ön plana çıkan bir diğer ülke Azerbaycan olurken, bu ülkeye yönelik dış satım şubat sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre 5,2 kat artış gösterdi ve 822,8 bin dolar olarak hesaplandı.

Aynı dönemde Lübnan'a ihracat yüzde 69 (1,04 milyon dolar), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ihracat da yüzde 43 (718,9 bin dolar) artış kaydetti. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  gübre, ihracat, Avrupa
Link: Gübre ihracatçısına Avrupa morali




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız