Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Gübre »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Havza’da Mera Islahı Çalışması

SAMSUN (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Havza ilçesi Arslançayırı köyünde mera ıslahı ve amenajman projesinin uygulamaya konulduğunu söyledi.

İl Müdürü Kadir Güven yaptığı açıklamada, “Arslançayırı köyü mevcut mera alanı 920 dekar olup, köydeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kaba yem ihtiyacı için yetersiz durumdadır. Proje kapsamında Arslançayırı köyü yem bitki ekiliş alanlarının artırılması için çiftçilerimize silajlık mısır ve fiğ tohumlukları tedarik edilerek dağıtımları yapılmıştır. Mevcut meraların sınıfı iyi hale getirmek için kimyevi gübre uygulaması ve suni mera tesis edilmesi planlanmış ve uygulamaya sokulmuştur. Hali hazırda mevcut yem bitki ekilişleri ile kaba yem ihtiyacı karşılama oranı yüzde 45 seviyesinde iken, ıslah projesi sonrasında ihtiyaç duyulan kaba yemin karşılanması yüzde 106 seviyelerine çıkarılarak kaba yem açığı kapatılması hedeflenmektedir” dedi.

İŞGALCİLER MEN EDİLDİ
 
2011 yılı Havza ilçe mera teknik ekibinin yaptığı çalışmalarda Arslançayırı köylülerince 153 dekar mera alanının işgal edilerek tarla haline getirildiğinin tespit edildiğini, Havza Kaymakamlığı’nca yapılan soruşturmalar neticesinde işgalcilerin söz konusu meralardan men ettirildiğini ifade eden Güven, “2013 yılında mera ıslah ve amenajman projesi için yapılan etütler sonucunda işgal edilen alanlarda bitki kompozisyonunun çok zayıf olduğu, ot veriminin çok düşük olduğu gözlemlenmiş ve bu sahalarda suni mera tesis edilmesi planlanmıştır. Bu kapsamda bu alanların toprak işlemesi, kimyevi gübre dağıtılması, çok yıllık yem bitkileri tohum karışımlarının ekilmesi, merdane çekilmesi işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu sayede zayıf sınıf olan mera sınıfı iyi sınıfa dönüştürülerek ot verimi ve kalitesi artırılmaya gidilmiştir” diye konuştu.
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: mera ıslahı
Link: Havza’da Mera Islahı Çalışması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız