Tarım ilaçları kalbi de vuruyor
Tarım ilaçlarının kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olduğu ortaya çıktı.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Yavuz önderliğinde bir grup araştırmacı, tarım kenti olan Isparta’da meyve ağaçlarının ilaçlanması sonucu suya ve solunum yoluyla vücuda karışan ilacın kalp ve damar hastalıklarına olan etkisini araştırdı.
Yapılan bilimsel deneyler sonucu tarım ilaçlarının zamanla damar genişlemesine neden olduğunun kanıtlandığını bildiren Prof. Dr. Turhan Yavuz, Avustralya’da bu tezin sadece gözlem aşamasında kalırken kendilerinin yaptığı araştırmanın uluslar arası kabul gören üç bilimsel dergide yayınlandığını belirtti.
Prof.Dr.Yavuz, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Isparta’nın tarım kenti olması nedeniyle özellikle elma, kiraz, vb tarım ürünleri yetiştirilirken çok sık tarım ilacı kullanılıyor. Tarım ilaçlarının hem yer altı sularına karışması hem de meyvelerin kendi yapısı içinde olması nedeniyle zaman içinde bunların kalp ve damar hastalıklarına etkisi olabilir mi diye bir soru aklımıza geldi. Aslında Avustralya’da böyle bir gözlem yapılmış fakat bu konuda ciddi araştırma yapılmamış. Ciddi bir araştırma yaptık ve bu çalışma uluslar arası çapta kabul gören üç dergide yayınlandı. Gerçekten yapılan araştırmada tarım ilaçlarının damar genişlemesine ve bunun da kalp hastalıklarına neden olduğu, ayrıca bacak ve boyun damarlarında genişlemeler olmak suretiyle zaman içinde hastalığın ilerleyerek ölümlere yol açabileceğini gördük.”
Prof Dr. Turhan Yavuz, ilaçlama dönemlerinde gereğinden fazla tarım ilacı kullanıldığını, rüzgar gibi nedenlerle ilaçların solunum yoluyla vücuda alınabildiğini, meyvelere atılan ilacın yağmur sularıyla bölge sularına ve toprağa karışmasının mümkün olabildiğini söyledi.
“Böylece hem su vasıtasıyla hem solunum yoluyla ilacı uygulayan kimselerde hem de dikkatli yıkanılmaması durumunda meyve tüketerek ilacı vücuda almak zorunda kalıyoruz” diyen Prof.Dr.Yavuz, Isparta yöresinde tarımla uğraşan vatandaşlarda bu hastalıkların olup olmadığının araştırılması gerektiğine dikkat çekti.
Prof.Dr. Yavuz, “Biz deneysel araştırma yaptık. Belki bundan sonraki aşamada insanlar üzerinde yapılır ve halk bilinçlendirilebilir. Tarım ilaçlarının daha dikkatli kullanılması, maske kullanımı gibi önlemlerin alınması konusunda eğitim çalışmaları yürütülebilir” diye konuştu. |