Traktör ve tarım kazalarını önlemek mümkün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi uzmanı Dr. Mesut Gölbaşı, araçların teknik donanımlarının bilinmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması ve traktörlerde kabin ve uyarıcıların bulunmasının kazaları büyük ölçüde önlediğini kaydetti.
Türkiye’nin en büyük iki ovasına sahip Samsun’da yapılan4. Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası Etkinliğinde bir sunum yapan Gölbaşı, eğitimlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ülke olarak traktör ve tarım kazalarıyla ilgili tedbir ve eğitimlerde birçok Ortadoğu ülkesinden ileride olduğumuzu ifade eden Mesut Gölbaşı, "Hiç kaza olmaz zannedilen pulluk en fazla kazanın olduğu tarım makinesidir. Çünkü hidrolik kolunu eğer ayarlayamazsanız, derin sürümde özellikle anında tersyüz olma ihtimaliniz var. Eğer traktörde kabin yoksa meydana gelen kazalar yüzde 90 ölçüde ölümlü oluyor” dedi.
Traktörün çok tehlikeli bir araç olduğunun altını çizen Gölbaşı, özellikle yerden yüksek olması nedeniyle ağırlık merkezini engebeli arazide sürekli değiştiğini vurguladı. Gölbaşı,"Özellikle tarımsal alanlarda eğim, gevşek zemin, çukurlar, tümsekler düşünüldüğünde çok kolay ağırlık merkezi dışarı çıkar ve devrilir. Lütfen çocukların eline traktör vermeyin" diye konuştu.
Kabin bulundurmanın ve kemer takmanın kural haline geldiğine vurgu yapan Gölbaşı, şöyle devam etti: "2005’den itibaren kabin ve çelik barlar zorunlu hale geldi. Bunların kullanılması kazalardan yüzde 90 ölçüsünde sizleri korur."
Türkiye genelinde 3 bin 800 tane kontrolsüz hemzemin geçit olduğunu anımsatan Gölbaşı, traktörlerde mutlaka reflektör ve tepe lambası gibi uyaranlar bulundurmanın önemini hatırlattı. Gölbaşı, ayrıca halk arasında pat pat diye tabir ettiğimiz tarım makinalarının trafik aracı değil tarım makinası olduğunu sözlerine ekledi.
(TARIM TV) |