Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Diğer »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Türkiye Tohumculukta Hızlı Adımlarla İlerliyor

Türkiye sertifikalı tohum üretiminde büyük mesafe kat ederken, dünya ticaretinde ilk 10′a girmeyi başardı.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer AA muhabirine, Türkiye’de 30 yıl önce tohumculuk sektöründe faaliyet gösteren firma sayısının 34 olduğunu belirterek, bu yıl firma sayısının 615′e ulaştığını söyledi.

Tescil edilen çeşit sayısında da büyük artış olduğunu vurgulayan Gencer, tarla bitkileri, sebze, meyve ve asma grubunda 5 yıl önce 175 olan tescil çeşit sayısının 2012 yılında 456′ya yükseldiğini ifade etti.

- “Hedef 2023 yılında 500 milyon dolar ihracat”

Gençer, Türkiye’nin 2002 yılında 17 milyon dolar tutarında sertifikalı tohum ihracatı gerçekleştirdiğini kaydederek, şöyle konuştu:

“Son 12 yılda üretim yüzde 411 arttı. Bugün 70 ülkeye 130 milyon dolar tutarında tohum ihracatı gerçekleştiriyoruz. 190 milyon dolarlık ithalatımız var ancak miktar olarak ihracatımız, ithalatımızı geçmiştir. Yurt içi piyasayla birlikte tohumculuk sektörünün işlem hacmi 1 milyar dolara ulaştı. Islah ettiğimiz çeşitlerimiz artık dünya ile yarışıyor. Dünya ticaretinde ilk 10 ülke arasında yer alıyoruz. Hedefimiz 2023 yılında 500 milyon dolarlık ihracat. Bu artış hızı ile devam edersek 3 yıl içinde 1 milyon ton sertifikalı tohum üretimi hedefine ulaşacağız.”

Türkiye’nin İsrail’den ithal ettiği tohuma ilişkin kamuoyunda yanlış bilgi olduğunu dile getiren Başkan Gençer, “Türkiye’nin İsrail’e tohum ihracatı miktar olarak ithalatının üzerine çıktı. 190 milyon dolarlık ithalatın içerisinde İsrail’in payı yüzde 5-6 civarındadır” ifadelerini kullandı.

- “Tohumculuk sektörü büyümeye devam ediyor”

Gençer, dünya genelinde çiftçilerin giderek daha çok profesyoneller tarafından üretilmiş olan kaliteli tohumlukları kullandığını ve bu sayede ülkeler arasındaki tohumluk ticaretinin artış gösterdiğine işaret etti.

Sektörün dünya genelinde 10 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu vurgulayan Gençer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tohumculuk sektörü dünyada büyümeye devam ediyor. Tohumluk üretimi ve kullanımındaki büyüme, AB ülkelerinde ve Türkiye’de genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) olmayan bitki çeşitleri ve tohumlukları, ABD, Latin Amerika, Çin ve Hindistan’da ise GDO’lu tohumluklar üzerinde çalışma gerçekleşitiriyor. Çin ve Hindistan’daki GDO’lu tohumluklar ise daha ziyade pamuk çeşitlerine aittir.”

- “Asıl önceliğimiz kendimize yetebilmektir”

2023 yılında Türkiye nüfusunun 84 milyona ulaşacağını ifade eden Gençer, bu nedenle Türkiye’nin azalan doğal kaynaklarını daha üretken bir şekilde kullanmak ve önemli bitki türlerinde verim miktarlarını artırmak zorunda olduğunu söyledi.

Yüksek kaliteli tohumlukların kullanılmasının tarımda verim ve üretim artışlarının en temel şartı olduğunu kaydeden Gençer, “Belli türlerde ciddi şekilde kapasitemizi artırıyoruz. Asıl önceliğimiz kendimize yetebilmektir. Önce bütün ürün segmentlerinde kendimize yetebilmek istiyoruz. Ondan sonra ihracat rakamlarımızı büyütmek arzusundayız” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: tohum, türktob, Yıldıray Gençer
Link: Türkiye Tohumculukta Hızlı Adımlarla İlerliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız