Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Fuarlar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


"Avrasya Tarım 2014" ve "Avrasya Hayvancılık" Fuarları Açıldı

Tarım Reformu Genel Müdürü Küsek: "Bakanlık olarak, çiftçinin bilgiye daha kolay ulaşmasını, bu bilgiyi kullanarak dünyayla rekabet etmesini, doğru ürünü doğru zamanda ve miktarda üretmesini sağlayacak alt yapıları kurma gayreti içerisindeyiz.

"Avrasya Tarım 2014 - 8. Uluslararası Tarım ve Tarımsal Mekanizasyon" ile "Avrasya Hayvancılık-4. Hayvancılık, Ekipmanlar, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi" fuarları açıldı.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Derneği'nin ve TÜYAP'ın işbirliğiyle açılan "Avrasya Tarım 2014", Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile Küçük ve Orta Ölçekte Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın desteği ile sektörle buluştu.

Sektörde yılın ilk fuarı olan ve "tarım sektörünün İstanbul zirvesi" olarak adlandırılan fuarda, tarımsal mekanizasyon ve ilgili teknolojiler, traktör ve tarımsal mekanizasyon yan sanayi, su ve sulama teknolojileri, gübreler, tohum, organik tarım ekipman ve ilgili ürünler tek çatı altında sergileniyor.

Eş zamanlı olarak düzenlenen "Avrasya Hayvancılık" ise ziyaretçilere sektörde yeni iş bağlantılarının kurulduğu bir platform sağlıyor.

Fuarlar geçen yıl Amerika, Almanya, Avusturya, Birleişk Arap Emirlikleri, Belçika, Bulgaristan, Çin, Fransa, Hollanda, İngiltere, İran, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya, Polonya ve Romanya'dan toplam 203 firma ve firma temsilcisinin katılımıyla gerçekleşti, fuarları 52 ülkeden 30 bin 467 kişi ziyaret etti.

Fuarlar, 25 Ocak'ta sona erecek.


Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi

Fuar açılışında düzenlenen kongrede, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hayata geçirilen Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) de tanıtıldı.

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım sektörünün de diğer sektörler gibi uluslalararası gelişmelerden etkilendiğini belirterek, Türkiye'de 3 milyon çiftçinin 30 milyon parselde tarım yaptığını, her birinin örgütlenme ve bilgi paylaşımı olmadan hangi parselde ne ekeceğine kendisinin karar verdiğini söyledi.

Çiftçilikle uğraşan 3 milyon kişinin 30 milyon parselle ilgili aldığı kararların pazarın ihtiyacıyla örtüşme ihtimalinin olmadığını vurgulayan Küsek, taşımanın ucuzladığını, dünyanın globalleştiğini, haberleşmenin kolaylaştığını, bu çerçevede Çin veya herhangi bir ülkenin geçen yıldan yüzde 50 fazla sarımsak üretmesi halinde Türkiye'deki sarımsakların tarlada kalabildiğini anlattı.

Küsek, tarım sektöründe de artık diğer sektörler gibi haberleşme, bilgi paylaşımı ve örgütlenme olmadan rekabetin zorlaştığını kaydederek, "Bakanlık olarak, çiftçinin bilgiye daha kolay ulaşmasını, bu bilgiyi kullanarak dünyayla rekabet etmesini, doğru ürünü doğru zamanda ve miktarda üretmesini sağlayacak alt yapıları kurma gayreti içerisindeyiz. Gelecekte Türkiye'nin tarım sektörünün bilgi paylaşım portalı olacak TARBİL'i burada daha çok tanıtmaya çalışacağız" diye konuştu.

Bu sistemin bir başlangıç olduğunu ve diğer sistemleri de tanıtacaklarını ifade eden Küsek, Türk çiftçisinin örgütlü bir şekilde tarım yapması için gerekli bilişim alt yapısını bu sistemle atıldığını bildirdi.

Küsek, Türkiye'de tüketimin artık halde, marketlerde ve diğer yerlerde kayıt altına alındığını dile getirerek, tarımsal desteklerden yararlanmak amacıyla çiftçinin hangi parselde ne üreteceğini zamanında bakanlığa bildirmesi üzerine yıl içerisinde nerede, hangi üründen, ne kadar üretileceğinin görülebileceğini aktardı.

Gürsel Küsek, "Mesela Nevşehir'in bir köyünde faaliyet gösteren bir çiftçi, 2015'te kaç kişinin ne kadar alana patates ekmeyi planladığını, ülkedeki patates tüketimini görebilir. O yıl çok patates ekimi olacaksa başka ürün ekebilir. Tüm çiftçinin yararlanabileceği bir bilgi sistemi" ifadelerini kullandı. - İstanbul
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Avrasya Tarım 2014, Avrasya Hayvancılık, Fuarları Açıldı, fuar, tarbil
Link: 'Avrasya Tarım 2014' ve 'Avrasya Hayvancılık' Fuarları Açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız