Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer

Osmaniyeli arkadaşım Perihan Tülüce neredeyse 90 yaşında olan annesinin, her yıl ekilecek olan tohumları sakladığı torbalardan bahsederdi.
 
Özellikle buğday, domates, salatalık, biber, kabak gibi yiyeceklerin tohumlarını, patiskadan dikilmiş özel torbalarda saklarmış. 
Bu tohum torbaları özenle korunur ve aileye ayrılan topraklarda her yıl bu tohumlar ekilirmiş. 
Geçen gün, Seferihisar’da birçok sivil toplum örgütünün katılımıyla yapılan Tohum Takas Şenliği yazısını okuyunca aklıma hemen bu tohum torbaları geldi. 
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya şenliğin amacını şöyle özetlemiş: “Köylerde kaybolmak üzere olan tohumları genellikle yaşlı kadınlar saklar. Bu kadınlar öldüğünde onların eşyaları arasından çıkan tohumlar kente göçmüş çocukları tarafından çöpe atılır. Böylece yüz yıla yaklaşan bir geçmiş çöpe gider. Öncelikle üreticide bu bilinci oluşturup bu tohumları kurtarmak istiyoruz. Daha sonra, tüketicide de bu bilinci oluşturup bu tohumlardan üretilen ürünler için iyi pazar olanakları yaratmak istiyoruz.” 
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şenlik kapsamında köyleri ev ev dolaşırken, kaybolmak üzere olan yüz yıllık tohumlara rastladıklarını belirtiyor. 
Bu şenliğin amacı da GDO’suz tohumlardan oluşan bir tohum bankasının kuruluşuna adım atabilmek. Seferihisar Belediyesi’ni bu girişimden dolayı canı gönülden tebrik ediyorum. 
Darısı diğer beldelerimizin başına. 
Pazı çorbası
 
Pazıların sadece saplarını alıp incecik doğrayın ve yıkayıp süzün. Büyükçe bir tencereye koyun. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz kırmızı ve yeşil mercimeği ilave edin. Havuç ve patatesi soyun. Yıkadıktan sonra rendeleyip pazının olduğu tencereye aktarın.
Yaklaşık 8-9 su bardağı sıcak suyu ilave edip orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Arada sırada karıştırarak pişirin. Çorba pişince tuz, limon suyu ve nar ekşisini ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. 
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; zeytinyağını küçük bir tavaya koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Üzerine hemen küzbara, dövülmüş sarmısak, kuru nane ve kimyonu ilave edin. Birkaç dakika pişirip ocaktan alın. Sosu çorbaya ekleyip karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
 
- 1 demet pazı (sadece sapları kullanılacak)
- ½ su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı  nar ekşisi
- 2 çay kaşığı tuz
- 8- 9 su bardağı sıcak su
Sos için:
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı (sıvıyağ da kullanabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı küzbara
- 6- 8 diş dövülmüş sarmısak
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı kimyon
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız