Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Uydulu Tarım Her Ülkeye Yar Olmaz

Dünya nüfusunun artmasıyla orantılı artan gıda talebi, tarım sektörüne yeni yükümlülükler getiriyor. Gelişmiş ülkeler uydu sistemleri kullanırken, dünya genelinde birçok ülke eski usul bile ekim yapamayacak durumda. Tarım makineleri sanayinde küçük makine modası çoktan geride kaldı.
 
Artık büyük ve az sayıda makine üretilip satılıyor. Mühendis Hermann Garbers tek ölçeğin verimlilik artışı olduğunu ama bununla sermaye ve işgücü değil de kaynak verimliliği artışını kastettiğini belirtiyor. Üç milyar Euro ciro yapan Claas şirketinin geliştirme mühendisi Garbers, toprak, su, gübre ve enerji gibi kaynakların sınırlı olması nedeniyle idareli kullanıldığını, bunu yaparken de verimliliğin arttırılıp daha fazla gıda maddesi ve enerji elde edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, büyümenin sınırlarına ayak uydurmak zorunda olduklarını belirtiyor.

Yüksek verimli ve sarfiyatı düşük tarım makineleri çoktandır piyasada bulunuyor. Örneğin lastiklerindeki havanın zemine göre otomatikman ayarlandığı traktörler var. Bu traktörler asfaltta hava basıncını arttırarak daha az yakıt harcıyor, toprağı sıkıştırmamak için de tarlada basıncı düşürüyor. Gevşek toprağın işlenmesinde enerjiden tasarruf edilebiliyor. Modern çifti tohum ekerken uydudan yararlanıyor. Navigasyon sistemiyle donatılmış tohum ekme makinesi karbondioksit emisyonunu düşürüyor ve tohumdan tasarruf ediyor. Hasat da yine uydu tarafından yönetilen otomatik makinelerle yapılıyor.

Tarımda rönesans dönemi

Gübrelemede kullanılan hayvan dışkısı sensörler sayesinde en tutumlu şekilde tarlaya serpiştirilebiliyor. Bu sayede hem yakıttan tasarruf ediliyor, hem de keskin gübre kokusunun çevreye aşırı rahatsızlık vermesi önleniyor. Alman Makine ve Tesis İmalatçıları Birliği Başkanı Bernd Scherer tarım makinelerinde rönesans yaşanmakta olduğunu ve modern tarımcılıktaki yenilikler sayesinde satış hasılatının bir yılda yüzde yedi oranında artarak 8 milyar 200 milyon Euro'ya çıkacağını söylüyor.

Alman Tarımcılar Birliği de çiftçinin geleceğe umutla baktığını ve memnuniyet endeksinin son on yılın en yüksek puanına çıktığını duyurmuştu. Önümüzdeki yıl Almanya'daki her iki üreticiden birinin modern makinelere yatırım yapmayı planladığı tahmin ediliyor.

Bir Hollanda şirketinde çalışan ziraat makineleri mühendisi Andreas Klauser ise dünya nüfusunun nasıl doyurulacağı sorununun çok önemli olduğunu, 2050 yılında dokuz milyarı bulması beklenen dünya nüfusu ile birlikte gıda maddesi talebinin de hızla artacağına dikkat çekiyor.

'Yeni teknolojiyi her yerde uygulamak mümkün değil'

Fabrikatör Franz Grimme Almanya'da tarımcılığın nasıl değiştiğini yakından yaşamış. 30, 40 yıl kadar önce Lüneburg taraflarındaki küçük bir otelde geceledeğini anlatan Grimme, buradaki küçük çiftliklerde tek bir traktörle on, yirmi, otuz hektar genişliğinde patates tarlalarının sürüldüğünü ancak günümüzde böyle çiftliklerin artık kalmadığını belirtiyor. Grimme'nin işletmesi 150 yıllık. Tarım makineleri imal eden şirket onun adını taşıyor. İlk patates hasat makinesini 1936 yılında geliştirmiş ve her yıl bin 600 makine satmaya başlamış. Günümüzde adı patates teknolojisinde dünyanın sayılı isimleri arasında geçen Grimme, iki bin 200 kişi çalıştırıyor, satış hasılatı da yılda 280 milyon Euro'yu buluyor.

Makine imalatçısı Franz Grimme, tarım sektöründeki gelişmeyi, daha farklı yorumluyor. "Basit şeyleri unutmayıp, tabandan başlamalıyız. Geliştirdiğimiz ileri teknolojiyi, örneğin Pakistan'da uygulayamayız. Bu mümkün olmaz" diyen Grimme, uydu destekli tarımcılığın her zaman ve her yerde mümkün olmadığını ve teknik imkanların artmasına rağmen 'köklerini' unutmamaları gerektiğini belirtiyor.

Nüfusu hızla artan Afrika kıtası için de aynı şey söz konusu. Afrika ülkelerindeki gıda maddesi talebinin karşılanması kolay olmayacak. Afrika'da kullanılan tarım makinelerinin dayanıklı, ama aynı zamanda da basit olması isteniyor. Altyapısı yetersiz olduğundan, Afrikalı çiftçinin gerektiğinde tek başına tamir edebileceği traktör kullanması gerekiyor.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Uydulu Tarım, Her Ülkeye Yar Olmaz, tarım
Link: Uydulu Tarım Her Ülkeye Yar Olmaz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız