6. ÇAPA MAKİNALARI
6.1. DÖNER ÇAPALAR: 6.2. MOTORLU ÇAPALAR: 6.3. AĞ TIRMIK ŞEKLİNDE ÇAPALAR
Bitki sıraları arasındaki toprağı ve toprak üzerinde yer alan yabancı otları alttan kabartarak yukarı çıkarmak, böylece toprağı işlerken mekanik ot mücadelesini yapıp bitkinin gelişimi için optimum şartları sağlamak için çapa makinelerle kullanılır.
Genellikle toprak işleme derinliği 1-6 cm arasında değişir.Çapa makineleri değişik toprak şartlarında da ortalama iş derinliğini muhafaza ederek çalışabilmelidir. Bunların yanında:
Toprak havalanmasını sağlar.
Yağmur sularının toprak içine işlemesini temin eder.
Kapiler boruları parçalayarak toprağın su kaybını önler.
Çapa makinesinin yaptığı toprak işleme, bitkinin büyüme periyodu içinde toprak ısısını muhafaza edebilmesine yardımcı olur.
Mekanik ot mücadelesi yaparak bitkilerin büyüme ortamını iyileştirir, Ayrıca;
Bakım masrafı az olmalıdır,
Bitkilere minimum ölçüde zarar vermelidir.
İş genişliği büyük olmalıdır. Çapa Aletlerinin Tipleri
1- Elle kullanılanlar
2- Hayvan tarafından çekilenler
3- Traktör tarafından çekilenler olmak üzere üçe ayrılırlar.
Traktör çapa makineleri asma tiptedir.Bunlar traktörün önüne, iki tekerlek arasına veya traktörün arkasına asılabilir. Çoğu traktörün üç nokta askı sistemine bağlı olarak çekilirler.
6.1. DÖNER ÇAPALAR: Döner çapalar özellikle pamuk, mısır, pancar gibi bir çok kültür bitkisinin çapalanmasında kullanılır.
Döner çapalar bitkilerin en yakınında bile bitkiye zarar vermeden toprak tabakasını işlerler, üst toprağı kabartırlar, yabani ot tohumlarını veya filizlenmiş yabani otları toprak üstüne çıkararak çok iyi bir ot mücadelesi yaparlar.
Kültür bitkilerinin çıkışından önce ve sonra hatta, oldukça yükselmiş olan bitkilere zarar vermeden altlarında gelişen yabani otları yok ederler.Bunun yanında toprağı mükemmel şekilde havalandırırlar ancak nem kaybına sebep olmazlar.
6.2. MOTORLU ÇAPALAR: Motorlu çapalar toprağın sertleşmiş ve yabani otların gelişmiş olduğu topraklarda kullanılırlar. Döndürülen bir mil üzerine tespit edilmiş olan çeşitli bıçaklarla toprak parçalanıp kabartılırken aynı zamanda çok iyi bir mekanik ot mücadelesi yapılır.
Tek ve çift akslı traktörlerde kullanılır. Çapaların iş. genişlikleri istenildiği gibi değiştirildiği için, sebze meyve bağ-bahçe ve fidanlıklarda kullanılabilirler.
6.3. AĞ TIRMIK ŞEKLİNDE ÇAPALAR
Özellikle patates tarımında sırtların havalandırılması yabani otlarla mücadele, atılan hayvan ve suni gübrelerin toprağa gömülmesi ağ tırmık ile sağlanır .
Çapa fırçaları da özellikle patates tarımında patates yumrularının filizlenmesi ile toprak yüzeyine çıkmış genç patates bitkilerine zarar vermeden toprağın havalandırılması, yabancı otlarla mücadele ve çapa işlerinde kullanılır.
http://www.volkanderinbay.net/tarimnet/tmekanizasyon.asp?konuno=6
|