SEMİRA AKTAŞ / MALATYA'DAN Tarım fuarı bereketiyle geldi 25 Nisan 2013
Malatya, 2013 baharını, bahara yakışan bir fuarla karşıladı. Malatya Belediyesi Kültür AŞ tarafından bu yıl 7'nci kez düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı 11- 14 nisan tarihleri arasında ziyarete açıldı. Bölge illeri arasında üniversite, sağlık hizmetleri ve sanayi yatırımları ile dikkat çeken Malatya'da uzun ömürlü bir tarım fuarının yapılıyor olması kentin 'çiftçi' kimliğini de elden bırakmadığını gösteriyor. Malatya'dan 78, Malatya dışından 42 , yurtdışından 8, Toplam 128 firmanın katıldığı fuarın açılışında konuşan Malatya Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Nalçacı, fuarın Anadolu tarım fuarına dönüşmesini hedeflediklerini anlattı. Nalçacı, etkinliğin uluslararası platforma taşınabilmesi için de Brezilya, İran, Bosna- Hersek, Singapur, Sri Lanka, ve Tunus büyükelçilikleri ve ticaret ataşelikleri ile gerekli görüşmeler yaptıklarını söyledi. Bu adım önümüzdeki yıllarda fuarın uluslararası boyutta kendini çok daha iyi duyuracağının da ilk adımı sayılabilir. Nitekim, Tayvan Ankara Büyükelçisi James C.H. Chen, özellikle kayısı da Malatya ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi Malatya denince akla ilk gelen ürün elbette kayısı. Fuar, tarım fuarı olunca kayısının ön plana çıktığını söylemek şaşırtıcı olmasa gerek. Yapılan konuşmalarda da kayısı önemli bir yer tuttu. Kayısı ihracatında yıldızı parlayan Malatya'nın, son 10 yılda Tarım Bakanlığı'ndan aldığı 362 milyon desteğin 340 milyonunu kayısı desteği oluşturuyor. Fuarda kayısı ihracatı yapan firmaların tanıtım stantları, broşürleri bu açıdan gerçekten dikkatle incelenmeye değerdi.
Malatya, son çeyrek yüzyılda gerçekleştirdiği sanayi atılımı ile Türkiye'deki yatırımcıların dikkatini çekti. Tarım fuarı, Malatya için tarımsal sanayinin de ne kadar gerekli olduğunu gösterdi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, kentin 2023 yılı hedefini sanayileşme ve büyüme olarak ortaya koymuş olsa da tarımı da gözardı edemeyeceğini ifade ederek, kentteda tarım teknolojilerini ve makinelerini geliştirmek için bazı adımların atılması gerektiğini söyledi.
Fuarda dikkatimizi çeken bir diğer konu da sayıları 70 bine ulaşan ziyaretçilerdi. Diyebiliriz ki, Malatya'nın her ilçesinden insanlar fuarı gezdi. Çevre illerin ilgisi kendini belli ediyordu. Gelecek yılki projeler göre bu rakamın katlanacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.
Tarım Fuarı, Malatya'nın tarımsal sanayisinin gelişimi açısından önemli bir fuar. Bu yıl da, misyonunu başarıyla yerine getirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıllarda, fuarın önüne koyduğu hedeflerin gerçekleşmesini diliyoruz.
http://www.dunya.com/ |