Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Tarıma Uydu Desteği

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, Tarımsal İzleme ve Bilgi (TARBİL) Sistemi Projesi kapsamında tablet bilgisayarların dağıtımına başlandı.
 
Tarımın geçmişten beri Türkiye için doğrudan ve dolaylı en geniş istihdam sağlayıcı sektör olduğunu ifade eden Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "Tarımsal faaliyetler ülkemiz ekonomisinin gelişiminde tekstilden gıda endüstrisine kadar geniş bir alanda yüksek katma değerli üretime hammadde sağlamaktadır. Nüfusun artışı mevcut tarımsal alanların verim yönetimini önemli bir unsur haline getirmiştir" dedi.
 
TARBİL projesinin uygulama çalışmalarına Bakanlığın ilk olarak 2006 yılında başladığını söyleyen Çebi, "Proje İstanbul Teknik Üniversitesi ve TAGEM tarafından, Devlet Planlama Teşkilatı'na sunulmuş ve pilot fazı 2008 yılından itibaren bütçe kapsamına alınmıştır. Projenin pilot aşamasında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tarımsal gelişimin anlık izlenebildiği bir gözlem sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem ile Uydu Yer istasyonuna doğrudan indirilen görüntüler işlenmekte ve veri toplama merkezine aktarılmaktadır. Pilot uygulama kapsamında ağırlıklı olarak GAP alanında ilk 100 istasyonun kurulumu tamamlanarak deneme yayınına başlamıştır" şeklinde konuştu.
 
Tarımsal İzleme ve Bilgi Sisteminin pilot aşamasındaki altyapı geliştirme faaliyetlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından, 2011 yılı sonundan itibaren projenin tüm Türkiye'de yaygınlaşmaya başladığını belirten Çebi, "Bu proje ile TARBİL faaliyetlerini yürütmek üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı ve İTÜ arasında bir protokol imzalanmıştır" dedi.
 
PROJENİN HEDEFİ
 
Projenin hedefinden ve sistemin bileşenlerinden de bahseden Çebi, "Bu proje ile uydu görüntüleri ve yersel ölçüm ağlarından alınan verilerin, yüksek hızlı bilgisayarlarda değerlendirilmesi, ürün ve yer bazında güncel zirai bilgiye dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Ayrıca kamera görüntülerinden de bitki özellikleri çıkartılabilmektedir. Bu bilgiler ülkemizde tarımsal faaliyet yönetimi konusundaki paydaşlara anlık olarak iletilmektedir. Sistemin dört ana bileşeni bulunmaktadır. Bunlar; uydu görüntü indirme ve işleme merkezi, tarım alanlarından toprak ve ürün görüntü özellikleri ile zirai meteorolojik verileri toplayan yersel gözlem ağı, veri toplama ve işleme merkezi ve seçilen, ürün ve yere ilişkin canlı raporlama, zirai uyarı ve karar destek sistemidir" ifadelerini kullandı.
 
TARBİL Sisteminin Manisa'da çok faydalı sonuçlar doğurduğunun da altını çizen Çebi, "Bu sistem sayesinde çiftçiler kuraklık dahil birçok riske karşı önlem alabilmiştir. TARBİL projesinin en büyük yararlarından biri, çiftçiye ve devlete muhtemel risklerle ilgili bilgi sunması ve gerekli önlemlerin alınması için önceden uyarı vermesidir. Erken uyarı sistemi ile çiftçilerimizin cep telefonlarına yollanan mesajları takip etmeleri halinde kuraklık dönemlerinde, tam olarak tarlalarını ne kadar sulamaları gerektiğini söyleyebiliyoruz. Veya tam tersi, aşırı suladığı zaman da uyarabiliyor, tarımsal kuraklığı en az zararla atlatabiliyoruz. Böylece kısa vadede rekoltenin düşmesini engelliyor, uzun vadede de yeraltı su rezervlerimizin daha bilinçli kullanılmasını sağlıyoruz. Çiftçilerimiz, bu tablet bilgisayarlar sayesinde istedikleri zaman, diledikleri yerde hava durumunu kontrol edip, gerekli önlemleri alabilmektedir. Tüm çiftçilerimizin ürünleri bol, kazançları bereketli olsun" dedi.
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
02.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TARBİL, tarım, uydu desteği
Link: Tarıma Uydu Desteği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız