Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Anız yangınına son veren buluş çiftçileri sevindirecek

Sakarya’da bir çiftçi pulluk ve kırkayak tabir edilen ot toplama aparatı birleştirerek anızı toprak altına gömen bir makine geliştirdi. Sadece 25 liraya mal olan sistem sayesinde artık çiftçiler talaştan kurtulmak için anız yakmak zorunda kalmayacak, ayrıca toprağın verimi de artacak.

Erenler ilçesi Horozlar Köyü’nde 50 yıldır çiftçilik yapan 60 yaşındaki Rıdvan Karakuş, çiftçileri çok sevindirecek bir buluşa imza attı. Özellikle, mısır üreticilerinin hasattan sonra tarlada kalan mısır talaşını toplaması büyük sorun oluşturuyordu. Oldukça zahmet gerektiren bu işi çiftçi, yasak olmasına rağmen anız yakarak halletmeye çalışıyordu. Karakuş’ta , kaba olması sebebiyle toprağı sürerken mısır talaşının toprağa karışmadığını, bu sebeple kendisinin de anız yaktığını söyledi.

"JANDARMA KORKUSU BU İCADI GETİRDİ"

Yine önceki yılda talaştan kurtulmak için tarlasında anız yaktığını, bu sebeple jandarmanın geldiğini ifade eden Karakuş, yakalanmamak için kaçtığını anlattı. Bu olaydan sonra anız yakmadan tarladaki mısır talaşını nasıl toprağa karıştıracağını düşündüğünü ve bu sistemi bulduğunu kaydeden Karakuş, pulluk ile ot toplama makinesini 25 lira olan demir bir aparatla birleştirdiğini dile getirdi. Karakuş, sistemin çalışma şeklini de şöyle anlattı: "Pulluğun arkasına ot toplama makinesini bağladık. Traktörle tarla sürerken ot toplama makinesi pulluğun açtığı yarığa mısır talaşını topluyor. Pulluk ise bu talaşın üzerini toprakla dolduruyor. Bu şekilde talaş toprağın altında kalıyor ve anız yakmaya gerek olmuyor."

"TOPRAĞI NEMLİ TUTUYOR, ÇATLAMASINI ÖNLÜYOR, VERİMİ ARTIRIYOR"

Anız yakmanın topraktaki faydalı organizmaları ve böcek gibi canlıları öldürdüğünü ve toprağın verimini düşürdüğünü belirten Karakuş, oysa talaşın toprak altına alınmasının tarlaya bir çok faydası olduğuna dikkat çekerek bu faydaları şöyle sıraladı: "Toprak altına alınan anız toprağın su tutmasını ve nemli kalmasını sağlıyor, toprakta yarıklar oluşmuyor. Ayrıca mısır talaşı doğal bir gübre. Bu gübreyi ziyan etmemiş oluyoruz. Bunun yanında bir dahaki sene toprağın altında boşluk olması sebebiyle pulluk daha kolay çekiliyor dolayısıyla daha az mazot harcamış oluyorsunuz. Her çiftçinin pulluk ve ot toplama aleti vardır. Her çiftçi kolaylıkla bunu yapabilir. Biz artık anız yakmıyoruz. Kimsenin yakmasını istemiyoruz. Canlı hayvanlarda yanmasın en büyük günah ve suçtur. Talaşı toprağa gömelim, canlıları öldürmeyelim. Doğal gübreyi israf etmeyelim."
 
 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: anız, tarım, tarla, çiftçi
Link: Anız yangınına son veren buluş çiftçileri sevindirecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız