Çiftçinin sigorta priminin yarısını devlet karşılayacak SAMSUN (CİHAN)- Tarım Sigortaları Uygulama Esaslarına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 23 Ocak 2013’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarım Sigortaları Havuzu (Tarsim) tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgelere göre prim desteği oranlarının belirlendiği karara göre çiftçiler için büyük önem taşıyan tarım sigortası priminin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, Tarım Sigortaları Havuzu ile ilgili açıklama yaptı. Tarım sigortasının aktif çiftçiler için önemli olduğunu ifade eden Kadir Güven, Tarsim’in faydalarını anlattı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerin mevcut arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak, üretimlerinin Tarım Sigortaları Havuzu’nda teminat altına alınacağını dile getiren Güven, “2013 üretim yılında bitkisel ürünler için dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek risklerinin paket halinde ayrıca, açık alanda yetiştirilen meyveler için bu risklere ilave olarak, isteğe bağlı olmak üzere, don riskine karşı güvence altına alınacak. Açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinin don riski kapsamına, risk maliyetindeki artışlar ve çiftçinin ödeyeceği prim de dikkate alındı. Verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine 1/3 oranında ek prim desteği, Tarım Sigortaları Havuzuna aktarılan bütçeden karşılanacak.” dedi.
Çiftçilerin primin yüzde 50’sini ödeyeceğini, geri kalan yarısını da devletin karşılayacağını açıklayan İl Müdürü Kadir Güven, Veteriner Bilgi Sistemi (Türkvet)’e kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları, mandalar, koyun, keçi, koç ve tekeler ile Su Ürünleri Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan işletmelerin de Tarsim’de teminat altına alındığını kaydetti. Güven, “Kapalı sistemde üretim yapılan, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski, ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınmak suretiyle güvenceleri sağlanmıştır. Çiftçilerin mağduriyet yaşamamaları için tarım sigortaları konusunda hassasiyet göstermelerinin menfaatlerine olacaktır.” bilgisini verdi. Yürürlükte olan 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamında, çiftçilerin devlet yardımlarından istifade edebilmeleri için tarım sigortası yaptırmalarının zorunlu olduğunu hatırlatan Güven, ayrıca bu kanundan yararlanma şartları arasında, çiftçilerin tüm çiftçilik varlıklarının en az yüzde 40 oranında zarar görmüş olması gerektiğinin altını çizdi. Bilim çevrelerinin, iklim değişikliklerine bağlı olarak, doğal afetler konusunda kamuoyunu sürekli uyardıklarına dikkat çeken İl Müdürü Güven, doğal afetlerin can ve mal kayıplarına sebebiyet vermesinin yanında, tarımsal yansımalarının istenmeyen sonuçlar doğurduğunu da sözlerine ekledi.
CİHAN |