'Adana tarım stratejisi' uygulamaya konuldu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yaklaşık yedi ayda tamamlanan ‘2013 – 2017 yılları Adana Tarım Stratejisi’ni hazırlayarak uygulamaya koydu. Planda, iklim, topografya, arazi kullanım durumuna göre birbirinden farklılık gösteren kıyı Akdeniz ve Fırat havzasında bulunan ilçeler ayrı ayrı değerlendirildi. Kıyı Akdeniz havzasında bulunan ilçeler için 5, Fırat havzasındakiler için 4 stratejik alan belirlendi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, stratejik alanlara yönelik performans hedeflerin ortaya konulduğunu ve bunlara ulaşılabilmek için yapılacak faaliyetlerin tek tek tespit edildiğini söyledi. Bakanlığın stratejik planına uygun olarak tüm paydaşların katılımcı yaklaşımı ile hazırlanan Adana’nın gıda, tarım ve hayvancılığının geleceğini planladığını vurgulayan Aygül, çalışmanın hedefleri ve faaliyetleri ortaya koyan önemli bir rehber niteliğinde olduğunu ifade etti.
İl Müdürü Aygül, milli gelir ve istihdamdaki payı nedeniyle ekonominin temel unsuru olan tarım sektöründeki büyümenin, toplumun refahı, daha fazla istihdam ve sürdürülebilir kalkınma açısından büyük önem taşıdığına işaret etti. Aygül, “Kişi başına düşen tarım alanlarının günden güne azalması, bu sahaların daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını ve hayvancılık sektörünün uluslararası rekabete uyum sağlayacak stratejik bir yaklaşımla ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Bunun yanı sıra çevre ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği ilkesine bağlı kalınarak, tarımsal üretim ve arz güvenliğini destekleyen stratejilerle, üreticilerin katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönlendirilmesi, yeterli ve güvenilir gıda arzının sağlanması, tüketicinin gıdaya ilişkin endişelerinin giderilmesi büyük önem taşımaktadır.” dedi.
ÜRETİMDEN TÜKETİME KONTROLLÜ VE SERTİFİKALI TARIM
Bu nedenle üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir tarımsal üretim biçimi olan organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasının da hedefleri arasında yer aldığını kaydeden Aygül, şunları söyledi: “Bu amaçlara ulaşmak üzere hazırlanan ve aynı zamanda stratejik bir doküman olan 2013-2017 Adana tarım stratejisindeki amaç, hedef ve faaliyetler belirlenirken kamu, üniversite, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üretici örgütleri ve çiftçilerimizle görüş alış verişi yapılmış, genel ve özel amaçlı toplantılarla plana son şekli verilmiştir. Böylece İlimizin potansiyel kaynakları, fırsatları ve güçlü yanları tespit edilmiş, sorunları ortaya konmuş, bu şekilde katılımcı bir yaklaşımla belirlenen önceliklere yönelik faaliyetleri içinde barındıran Adana tarım stratejisi hazırlanmıştır.”
ADANA'DAKİ TARIM ARAZİLERİNİN YÜZDE 84'U TARLA
Adana Tarım Stratejisi’nde 'tarım arazilerinin dağılımına' göre ildeki 539 bin hektar tarım arazisinin yüzde 84’lük kısmını tarla alanları oluşturuyor. Tarla alanların 386 bin 988 hektarlık kısmı kıyı Akdeniz havzasında, 63 bin 334 hektarlık bölümü Fırat havzasında yer almakta. Kıyı Akdeniz havzasında ağırlıklı olarak buğday, mısır, ayçiçeği, pamuk, soya ve yerfıstığı yetiştirilmekte, Fırat’ta ise buğday ve baklagiller yetiştirilmekte. Toplam tarım alanının yüzde 11’lik bir kısmını oluşturan meyve alanlarını ise; Kıyı Akdeniz havzasında turunçgiller, zeytin, şeftali, Fırat havzasında kiraz, elma ve üzüm oluşturmakta. Yüzde 5’lik sebze alanının büyük bir kısmı Kıyı Akdeniz havzasında bulunmakta ve genellikle örtü altı üretimini kapsamakta. Bu alanlarda karpuz, kavun, domates, biber üretimleri gerçekleşmekte. Kentte sulamaya elverişli tarım alanlarının toplamı olan 375 bin 212 hektan alanın halen yüzde 64,31 olan 241 bin 307 hektarı sulanmakta. İlde mevcut olan toplam 282 bin 537 büyükbaş hayvan varlığının yüzde 84,27’si Kıyı Akdeniz havzasında. 658 bin 532 olan küçükbaş hayvan varlığının ise yüzde 38,05’i Fırat havzasında, yüzde 61.95’i ise Kıyı Akdeniz havzasında yer almakta. (CİHAN) |