Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Yaşıtları Okulda Onlar Tarlada

ADANA (İHA) - Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç ederek Adana'ya gelen tarım işçilerinin çocukları, ailelerine bakabilmek için bugün okul yerine tarlaya gittiler.


Türkiye genelinde 223 bin 97 çocuk anaokuluna, 1 milyon 200 bin 165 çocuk da bugün ilkokul 1'inci sınıfa başlamasıyla 2013-2014 eğitim-öğretim yılı başladı. Toplamda ise 16 milyon öğrenci 831 bin öğretmen uzun bir tatilin ardından okularına heyecanla gitti. Ancak bu 16 milyon öğrenci kadar şanslı olmayan öğrenciler de vardı. Çukurova'nın bereketli topraklarına ekmek parası için göç eden Doğu ve Güneydoğu Anadolulu tarım işçilerinin çocukları okulun açılmasına rağmen tarlada çalışmaya devam ediyor. 30-35 lira yevmiye ile çalışan tarım işçilerinin çocukları aile ekenomisine katkıda bulunmak için zil çalsa da okul yerine tarla başı yapmaz zorunda kalıyor. Tarım işçilerinin çocuklarından bazılara okula 1-2 ay sonra başlarken bazıları onlar kadar bile şanslı olmayarak çalışmak için okulu bırakmak zorunda kalıyor.

ANNE BABA HASTA, ÇALIŞIP 9 KARDEŞİNE BAKIYOR

Okul yerine tarlaya gelmek zorunda kalan 17 yaşındaki Çiğdem Yıldız, annesi ve babasının hasta olduğunu ağabeyinin ise askerde olduğunu belirterek, "Biz 9 kardeşiz. Babam ve annem hasta olduğu için onlara ben tarlada çalışarak diğer kardeşimde penye satarak bakıyoruz. Ben günlük 35 lira alıyorum. Ailemi geçindirmeye çalışıyorum" dedi.

Okul açılmasına rağmen gidemediğine dikkat çeken Yıldız şunları kaydetti:
 
"Çünkü ben ailem bakabilmek tarlalarda çalışmak için 7. sınıftan sonra okulu bırakmak zorunda kaldım. Okuyup öğretmen olmak istiyordum ama çalışmam gerekiyordu. Şimdi arkadaşlarım okula gidiyor bense tarlaya. Ben onlar için seviniyorum kendim için üzülüyorum. İmkanım olsa okumayı çok isterdim."

14 yaşındaki Ayşe Yıldız ise Çiğdem Yıldız'dan biraz daha şanslı. Çünkü Yıldız 7. sınıfa gittiğini ancak okulun ilk günü gidemeyeceğini daha sonra okula gideceğini belirterek, "Ailemize katkı olsun diye çalışıyoruz. Okul başladığı zaman haftada 2-3 gün ancak okula gidebiliyorum. Tarlaya geldiğimi için okuldan geri kalıyorum. Sürekli derslerden geriyim. Arkadaşlarım bu nedenle taktir ve teşekkür alırken ben hiç birşey alamıyorum. Çünkü doğru düzgün okula gidemiyorum. Bende diğer arkadaşlarım gibi okula gitmek isterdim" diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
16.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yaşıtları Okulda, Onlar Tarlada, Adana, tarım işçilerinin çocukları
Link: Yaşıtları Okulda Onlar Tarlada




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız