"Tarım Bakanlığı sorundan değil, sorumluluktan kurtulmaya çalışıyor"
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ihracat politikaları sorundan kurtulmaya değil, sorumluluktan kurtulmaya yönelik. İhracatla ilgili sıkıntılar bir diplomasi sorunu. Bakanlığın bir şekilde bunu çözmesi lazım." dedi.
Antalya’daki ihracatçı firmalar, ihracatla ilgili sıkıntıların diplomasi kaynaklı olduğunu söyledi. Yetkililer Ankara'da masa başında alınan kararların uygulanamadığını kaydetti. Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) düzenlediği Tarım Sohbetleri'nde sebze, meyve, çiçek ihracatı yapan firmaların temsilcileri bir araya geldi. Firmaların ihracat yaparken yaşadığı sorunlara dikkat çeken Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ihracat politikaları sorundan kurtulmaya değil, sorumluluktan kurtulmaya yönelik. İhracatla ilgili sıkıntılar bir diplomasi sorunu. Bakanlığın bir şekilde bunu çözmesi lazım." ifadelerini kullandı.
Rusya'ya ihracatta yaşananlarla ilgili değerlendirmede bulunan Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı da Antalya'dan Rusya'ya 1 milyon ton sebze meyve ihracatı yapıldığını belirtti. Söz konusu rakamı 2,5 katına çıkarmayı düşündüklerini ifade eden Satıcı, merkezdeki yaklaşımın ise ‘İhracat rakamı 500 bine düşsün. Ama başımız ağrımasın, sıkıntı çekmeyelim.’ yönünde olduğunu belirtti.
İllerdeki tarım ve karantina müdürlüklerinin ihracatçıları anladığını kaydeden Satıcı, Ankara'dan gelen talimatlarda sıkıntı yaşandığını ifade etti. Satıcı şunları söyledi: "Sıkıntının temelinde her parti mala kalıntı analizi uygulaması var. Ne hikmettir Rusya'dan 2,5 yıldır kalıntı ile ilgili bildirim gelmedi. Kalıntı alanında hiçbir sıkıntımız yok. Rus heyetin analiz uygulamasını kaldırın dedikleri halde Tarım Bakanlığı hiçbir üründen analizi kaldırtmadı. 2,5 yıldır bildirim gelmiyor. Bu sorunu aştık anlamına gelir. Ama uygulamalar hala devam ediyor."
Türkiye'de ihracatı yapılan ürünlere uygulanan analiz ücretlerinin Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan analizlerden 2 kat fiyat farkı olduğunu ifade eden Satıcı, "Analiz fiyatları çok yüksek." diye konuştu. Satıcı, ihracatta analiz zorunluluğunun kaldırılmasını istediklerini ancak bunu başaramadıklarını ifade etti. İhracat edilen ürünlere şerit çekilmesi uygulamasının Ukrayna ile başladığını, ancak sorun bildirilmediği halde uygulamanın devam ettiğini belirten Satıcı, "Burada laboratuvar lobisinin ciddi etkisi var." diye konuştu.
Tarım Sohbetleri’ne konuk olarak katılan Antalya Zirai Karantina Müdürü Ekrem Çetin de ihracatçılara her türlü kolaylığı göstermek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. İhracatçıların şikayeti üzerine mühür band uygulamasının zorunluluğuna dikkat çeken Çetin, "Bildirim alan firmalarla ilgili denetimleri biraz daha yoğunlaştıracağız, olması gereken bu. Ama arkadaşlarımın bildirim almayan firmalarla ilgili gereken toleransı göstereceklerinden eminim." diye konuştu. Çetin, salatalık, limon, patlıcan, kabak gibi ürünlerde mühür bandının kaldırılması yönünde bir eğilim oluştuğunu, "Bu gündeme getirilirse bizim de elimiz rahatlar." şeklinde açıklama yaptı.
Toplantının sonunda ATB Başkanı Ali Çandır, Ekrem Çetin'e toplantıya katıldığı için teşekkür ederken, günün anısına kaftan hediye etti.